• 07/01/2014

Relatie oppervlaktewater vervuiling - biodiversiteit ontrafeld

UGent-wetenschappers hebben samen met een internationaal consortium een theorie ontwikkeld die de relatie tussen biodiversiteit en toxiciteit voorspelt en verklaart.

Trefwoorden: #algen, #biodiversiteit, #milieuverontreiniging, #oppervlaktewater vervuiling

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia (Annabel )

ENGINEERINGNET.BE -- Milieuwetgevingen reguleren de productie en het gebruik van chemicaliën om de biologische diversiteit van onze oppervlaktewaters te vrijwaren.

De relatie tussen toxiciteit en biodiversiteit was echter tot nu toe onvoorspelbaar, wat een gerichte milieubescherming bemoeilijkte.

De wetenschappers gingen ervan uit dat een grote variatie in gevoeligheid bij organismen van eenzelfde soort een buffer vormt tegen uitsterven. Ze vergeleken deze theorie met gegevens van algen gemeenschappen die blootgesteld werden aan chemicaliën.

De gevoeligheid voor toxische stress bij organismen van eenzelfde soort kan tot tien maal meer verschillen dan de gemiddelde gevoeligheid van organismen van verschillende soorten onderling. De variatie binnen een soort is dus groter dan de variatie tussen de gemiddelden van verschillende soorten.

Het is net deze grote variatie binnen soorten die het uitsterven van soorten voorkomt wanneer een ecosysteem verontreinigd is met chemicaliën. De minder gevoelige organismen binnen een bepaalde soort weerstaan beter aan de vervuiling, en zorgen zo voor het voortbestaan van de soort.

Deze bevindingen stellen het gebruik van de gangbare soort-gebaseerde milieuwetgeving in vraag en verklaren de weerstand van ecosystemen bij accidentele milieuverontreiniging.


Saskia Van Hoyweghen , Aquafin waterzuiveringsstation in Antwerpen-Zuid)