• 07/01/2014

Ford toont zijn eerste wagen met zonnepanelen

De wagen maakt deze week zijn debuut op de International CES, de grootste elektronicabeurs ter wereld, in Las Vegas.

Trefwoorden: #Ford, #Ford C-Max Solar Energi Concept, #International CES, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ford )

ENGINEERINGNET -- Het zonnepaneel, dat boven op het dak van de nieuwe Ford C-Max Solar Energi Concept is bevestigd, wekt genoeg elektra op om de hele auto aan de praat te krijgen.

Tot nu toe leverden zonnepanelen op auto's alleen genoeg energie op om bijvoorbeeld de airco te laten werken.

Ford werkt voor de ontwikkeling van deze wagen samen met SunPower, die de zonnepanelen levert en het Georgia Institute of Technology in Atlanta. Onderzoekers van dit instituut hebben een geavanceerde lenstechniek ontwikkeld.

Via een speciale Fresnel-lens wordt de impact van het zonlicht op de zonnecellen met een factor acht vergroot. Zo'n lens concentreert het zonlicht zoals een vergrootglas dat ook kan doen. Ook draait het systeem mee met de richting van de zon, van oost naar west.

Hierdoor vangt het paneel zoveel mogelijk licht op. Het kan net zoveel elektra opwekken als via het stopcontact in vier uur tijd is te verkrijgen (8 kilowatt). De wagen is overigens ook nog gewoon met snoer en stekker op te laden.

Uit testen blijkt dat zonne-energie 75% van de elektra op kan leveren die nodig is voor een gemiddeld verbruik van de wagen. Dit is belangrijk omdat in veel regio's nog geen netwerk is van oplaadpalen om auto's van elektra te voorzien.

De Ford C-Max Solar Energi Concept reduceert de gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot met vier ton.

Als de technologie van deze wagen zou worden toegepast in alle lichte auto's in de Verenigde Staten, neemt de CO2-uitstoot met ongeveer een miljard ton per jaar af.


(Lydia Heida)