Royal HaskoningDHV gaat Mozambikaans voedselzekerheidsproject opstarten

Het Mozambikaanse ministerie van Landbouw heeft aan een door Royal HaskoningDHV geleid consortium een Irrigation Services Provider-contract toegekend.

Trefwoorden: #irrigatie, #Irrigation Services Provider, #Mozambique, #rijstvelden, #Royal HaskoningDHV

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Resiliência Mocamique - Wouter Beekman )

ENGINEERINGNET.NL - De bedoeling van het project is dat het consortium een irrigatiesysteem gaat ontwikkelen en implementeren voor 3.000 hectare rijstvelden in Mozambique.

Het Sustainable Irrigation Project (PROIRRI) wordt door de Wereldbank gefinancierd en heeft een looptijd van zes jaar. Doel van het project is de verhoging van de kleinschalige agrarische voedselproductie en de productiviteit van de boeren in centraal Mozambique. De totale waarde van het project bedraagt €3,94 miljoen.

Het project moet ertoe leiden dat de voedselproductie wordt verhoogd van één naar anderhalve oogst per jaar. Tegen het einde van het project zal de rijstopbrengst per hectare zijn toegenomen van het huidige niveau van een ton per jaar naar vier ton per jaar.

Aangezien het om 3.000 hectare gaat, zal het project resulteren in een rijstproductie van 12.000 ton per jaar.

Het consortium gaat nieuwe en gemoderniseerde irrigatiesystemen ontwerpen en implementeren en de bestaande irrigatie-infrastructuur verbeteren. Daarvan profiteren zesduizend kleine boeren.

“Met dit project willen we zelfstandig ondernemerschap, een hogere productie, een hogere productiviteit en de duurzaamheid van de rijstoogst bevorderen en garanderen”, zegt Eugénio Nhone, de PROIRRI-projectmanager bij het Mozambikaanse ministerie van Landbouw. “Tegelijkertijd waarborgen we de voedselzekerheid en een bestendige markt voor rijst.”

Het project (voorlopig einddatum 2017) zal ook de CO2-uitstoot verminderen, de energie-efficiëntie verbeteren, banen opleveren en vaardigheden ontwikkelen.

De bedoeling is om producenten te organiseren, rijstproductie te verhogen en markten te vinden voor duurzaam geproduceerde rijst.

De implementatie zal op provinciaal niveau gebeuren en omvat alle aspecten die verband houden met het produceren, oogsten, verwerken en verkopen van rijst.


ACHTERGROND
Het consortium bestaat uit Royal HaskoningDHV, Wageningen University & Research centre, ingenieursbureaus Umhlaba uit Zuid-Afrika en Resiliência uit Mozambique en de Mozambikaanse NGO’s Kulima en Eco-Micaia.