Nederlandse bouwer van snellaadstations gaat naar de beurs

Fastned, dat werkt aan een landelijk netwerk van snellaadstations, wil met een beursgang 40 miljoen euro ophalen.

Trefwoorden: #Fastned, #Greenchoice, #Nederlandsche Participatie Exchange, #snellaadstations

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube - Fastned )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf opende deze week zijn negende station langs de A28 bij Hoogeveen.

Uiteindelijk moeten er 200 nieuwe laadstations gebouwd worden in Nederland, waar per stuk een prijskaartje van 200.000 euro aan vastzit.

Fastned verkreeg in 2012 een concessie van de overheid om een landelijk dekkend netwerk te gaan uitbaten. Het bedrijf wil nu het bouwtempo opvoeren naar één tot twee stations per week. Hiermee krijgt de elektrische autorijder de mogelijkheid om door heel Nederland te rijden.

Oprichters Bart Lubbers en Michiel Langezaal verwachten dat Nederland over 10 jaar 1 miljoen elektrische auto’s telt, wat tegelijkertijd de doelstelling is van de overheid. Op dit moment rijden er 4.000 exemplaren rond in Nederland, exclusief hybride voertuigen.

Plan is nu om aan investeerders 4 miljoen certificaten te verkopen voor 10 euro per stuk. Al deze certificaten samen zijn goed voor een belang van 25% in Fastned. Hiermee krijgt het bedrijf een waardering van 160 miljoen euro.

Fastned krijgt een notering aan de Nederlandsche Participatie Exchange (NPEX) in Den Haag. Oprichter Bart Lubbers krijgt ook een lening van vader en oud-premier Lubbers, verstrekt door Breesaap, de investeringsmaatschappij van de familie.

Beleggers dienen hun aandeel minstens 1 jaar vast te houden. Over 2 jaar verwacht Fastned zijn eerste winst binnen te halen. De onbemande snellaadstations hebben aan 15 klanten per dag voldoende om break-even te draaien. Voor 2020 wordt op een omzet van ruim 100 miljoen euro gerekend.

Het dak van ieder station bestaat uit 80 zonnepanelen waarmee voldoende elektriciteit is op te wekken voor 4 laadbeurten per dag. Daarnaast levert Greenchoice stroom uit windpark Sternweg bij Zeewolde.

Lubbers en Langezaal zeggen ook al voorbereidingen te treffen om in het buitenland een netwerk van snelladers uit te rollen, langs snelwegen in Duitsland, Zwitserland of Frankrijk.