• 08/01/2014

Nieuw concept van ondergrondse RO bij waterbedrijf Oasen

TU Delft, drinkwaterbedrijven Oasen en Waternet, grondboorbedrijf Haitjema en Logisticon Water Treatment werken nieuw concept uit van ondergrondse RO.

Trefwoorden: #haitjema, #logisticon, #oasen, #permeaat, #pomp, #putro, #techniek, #techniek, #tu delft, #waternet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Logisticon )

ENGINEERINGNET.NL - Bij waterbedrijf Oasen in Ridderkerk is een ondergrondse RO in een put geplaatst. Het Puro-concept (=PUt RO) is een diepe geboorde waterput van ongeveer 200 meter diepte waarin een complete energiezuinige en compacte RO-installatie verticaal geplaatst is op 100 meter diepte.

Zuurstofloos grondwater wordt in één stap behandeld. Hierdoor kan een uitgebreide voorzuivering achterwege blijven en komt alleen schoon zoetwater naar boven. Het concentraat wordt op 200 meter in een andere afgesloten laag met vergelijkbaar zoutgehalte ingebracht.

"Door gebruik van de in de ondergrond aanwezige waterdruk verwachten we 40% energie te besparen ten opzichte van een bovengronds opgestelde RO", stelt Pieter van Staveren van Logisticon.

De installatie bestaat in hoofdlijnen uit een grote geboorde put van 200m diepte en een daarin aangebrachte complete RO installatie met 7 stuks 16 inch RO-membranen kaarsenfilters, instrumenten, regelkleppen en pompen die allemaal onder water komen te zitten. De unit zal totaal 25 m³/h permeaat produceren.

De uitvoering heeft vanwege de regelgeving in nauwe afstemming met provincies en andere overheden plaatsgevonden. De proeven starten de komende maanden.


(Bert Belmans)