• 13/01/2014

Total mag naar schaliegas boren in Groot-Brittannië

Olieconcern gooit knuppel in hoenderhok door in East Midlands te gaan boren naar schaliegas. 'Als dat succesvol is, zullen we ook effectief exploiteren'.

Trefwoorden: #aramco, #economie, #energie, #schalie, #schaliegas, #shell, #statoil, #total

Lees verder

research

( Foto: Statoil / © Helge Hansen )

ENGINEERINGNET – Concreet gaat het om twee vergunningen – zogenaamde 'Petroleum Exploration & Development Licences' om naar schaliegas te boren in de East Midlands, en meer bepaald in de 'Gainsborough Trough', een gebied van 240km² groot.

De kogel is blijkbaar nog niet volledig door de kerk. Zo meldt Total dat 'on completion of the transaction', de andere investeerders GP Energy met 17,5%, Egdon Resources UK met 14,5%, Island Gas met 14,5% en eCorp Oil & Gas UK met 13,5% zullen zijn.

Island Gas of IGas neemt de leiding over het exploratieproject. Naargelang commercieel uitbaatbare hoeveelheden schaliegas worden aangetroffen, zal Total het project als exploitant overnemen.

De aankondiging dat een van de grote olieconglomeraten investeert in boringen naar schaliegas en -olie op Europese bodem zal de discussie tussen voor- en tegenstanders ongetwijfeld weer doen opflakkeren.

Wel is het zo dat er in verschillende landen al allerlei proefprojecten zijn gelanceerd om te onderzoeken of er schaliegas in de Europese ondergrond aanwezig is. Deze kleinschaliger projecten bleven veelal in de luwte. Dat is niet het geval met Total: het concern kondigt klaar en duidelijk aan effectief ze zullen exploiteren als er voldoende grote hoeveelheden worden aangetroffen.

Eind vorig jaar nog rekende de International Association of Oil & Gas Producers voor dat schaliegas op termijn tot 1 miljoen nieuwe banen zou kunnen opleveren in de periode tussen 2020 en 2050. Economisch zou het in totaal tussen 1,7 en 3,8 triljoen euro aan waarde toevoegen. Het overheidsbedrijf Saudi Aramco van zijn kant liet weten van Saoedi-Arabië de tweede grootste leverancier van schaliegas ter wereld te willen maken, na de Verenigde Staten.

De inzet is dus hoog. Temeer daar schaliegas en -olie in de VS hebben geleid tot een ware investeringsgolf en een 'industrial revival'. Desondanks nemen Europese landen om milieuoverwegingen een overwegend voorzichtige houding aan, met fervente voor- en tegenstanders.

Voor Total zelf projecten in schaliegas en -olie alvast niet nieuw: het concern is al betrokken bij projecten in de VS, Argentinië, China, Australië, Polen en Denemarken. Maar ook bijvoorbeeld het Noorse Statoil heeft belangen in projecten in de VS en Australië.


(Bert Belmans)

IN BELGIE
In België pakte de Carbon Energy Club van Agoria begin 2013 uit met de mededeling dat er lokaal een aantal bedrijven en organisaties expertise en technologie voor schaliegaswinning in huis hebben, mocht het ooit zover komen: bijvoorbeeld AppliTek, Barco, Ipcos en Ocas. Even voorheen had Shell een proefballonnetje opgelaten door interesse te laten blijken in proefboringen in de Kempische en Luikse ondergrond.