• 14/01/2014

Thermostaatbouwer Nest Labs aan Google verkocht voor 3,2 miljard dollar

Ex-Apple medewerker Tony Fadell verkoopt technologie om thermostaten en rookmelders via iPhone te bedienen aan Google. "Hun slimme Learning Thermostat is een bestseller".

Trefwoorden: #apple, #fadell, #ict, #ipad, #iphone, #nest, #nest labs, #rookmelder, #technologie, #thermastaat

Lees verder

Techniek

( Foto: Nest, Tony Fadell )

ENGINEERINGNET – Google heeft het relatief jonge bedrijf Nest Labs voor niet minder dan 3,2 miljard dollar overgenomen van zijn stichters Tony Fadell and Matt Rogers. Dat maakte de internetgigant enkele dagen geleden bekend.

'Nest heeft zich als missie gesteld ondergewaardeerde maar nuttige toestelletjes in de huiskamer, zoals thermostaten en rookmelders, opnieuw uit te vinden', stelt Google in een officiële mededeling.

'Sinds de start in 2011 is bijvoorbeeld de slimme 'Nest Learning Thermostat' zonder meer een bestseller gebleken'.

Mede-oprichter Tony Fadell - bekend als drijvende kracht achter de iPod van Apple - in een blog: "Van bij de start in 2010, waren we vastbesloten de wereld rondom ons te veranderen. Een zaak oprichten rond een zo onbenullig toestel als een thermostaat, leek indertijd een maf idee, maar wij wisten dat we beter konden. Dat we de consument er energie en geld mee konden besparen."

De twee stichters werken al langer 'op een of andere manier' samen met Google. Hun eerste kennismaking dateert naar verluidt al van vier jaar geleden, maar de samenwerking kwam in 2011 in een stroomversnelling doordat ze op een TED-conferentie een prototype van hun Learning Thermostat aan Sergey Brin van Google mochten demonstreren.

Dat leidde in 2011 en 2012 tot twee financieringsrondes via Google Ventures, die uiteindelijk leidden tot een volledige overname. Interessant detail: bij de financiering trad Google Ventures telkels zelf als grootste geldschieter op. Fadell: "Googlers zijn gewoon even grote dromers als wijzelf."

Nest telt 300 werknemers en werkt samen met zowat 25.000 installateurs die hun thermostaten en rookmelders in de VS en Canada plaatsen.

Hun 'zelflerende', slimme thermostaten en rookmelders laten zich via de iPhone bedienen. Het bedrijf mag naar verluidt onder zijn eigen naam verder blijven werken.

Voor Google gaat het om de grootst overname sinds Motorola in 2011.


(Bert Belmans)