• 15/01/2014

Sensoren controleren versheid van levensmiddelen in voedselverpakkingen

De UGent ontwikkelt met de steun van het IWT een sensor die moet toelaten om te controleren of verpakte levensmiddelen nog vers zijn en dit zonder de verpakking te openen.

Trefwoorden: #houdbaarheidsdatum, #levensmiddelen verpakking, #voeding verpakking

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Het project dat de naam Check-Pack draagt, focust op de ontwikkeling van een sensor die kan ingebouwd worden in verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen.

De intelligente verpakking kan op elk ogenblik informatie bezorgen over de kwaliteit van een verpakt levensmiddel. De sensor kan ook lekken in de verpakking opsporen.

Bedoeling is bedorven voedingswaren uit de distributieketen te halen. Maar anderzijds kan men ook vaststellen of voedingswaren waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is toch nog goed zijn voor consumptie.

De sensor wordt in eerste instantie ontwikkeld voor vlees- en visproducten. Later zullen deze concepten vertaald worden naar andere levensmiddelen en uiteindelijk ook naar andere industrieën (farmaceutische, cosmetische, …).

De ultradunne bovenlaag van de sensor bevat gevoelige materialen die de sensor laten reageren met een aantal specifieke componenten die in het levensmiddel geproduceerd worden tijdens de bederfprocessen.

Die componenten komen daarna terecht in het gasmengsel boven het verpakte levensmiddel. De reacties van deze componenten met het sensoroppervlak veroorzaken een verandering van de optische eigenschappen van de sensor.

Deze verandering kan worden gemeten door de sensor te belichten met infrarood licht langs de buitenkant van de verpakking. Het gereflecteerde lichtsignaal bevat dan informatie over eventuele gaslekken of de aanwezigheid van bepaalde bederfcomponenten in de verpakking.


Saskia Van Hoyweghen)