• 15/01/2014

Keuze Arcadis voor studie schaliegas in Nederland is ’onvoorstelbaar’

Studieopdracht rond structuurvisie schaliegas door Nederlandse ministerie van Economische Zaken toegewezen aan ingenieursbureau Arcadis. Milieudefensie: 'Dat is kat bij melk zetten'.

Trefwoorden: #economie, #energie, #exxonmobil, #milieudefensie, #schalie, #schaliegas, #statoil, #total

Lees verder

Nieuws

( Foto: Statoil / © Helge Hansen )

ENGINEERINGNET.NL - Het onderzoek voor de structuurvisie schaliegas van het ministerie van Economische Zaken zal worden uitgevoerd door ingenieursbureau Arcadis. Dat werd gisteren bekendgemaakt.

"Onvoorstelbaar", reageert Milieudefensie in een mededeling. “Het is totaal onaanvaardbaar dat minister Kamp weer kiest voor een onderzoeksbureau dat dikke vingers in de pap heeft bij de schaliegasindustrie."

"De uitkomst van het onderzoek kunnen we wel raden: belangen van omwonenden en het milieu zullen aan de kant worden geschoven."

In de 'structuurvisie' wil het ministerie van Economische Zaken de locaties in Nederland oplijsten waar naar schaliegas geboord kan worden.

Op basis van een vroeger onderzoek in 2013 door een ander bureau - Witteveen+Bos - concludeerde de overheid vorig jaar dat de risico's van schaliegasboringen in Nederland 'beheersbaar' zijn.

De Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) vond het onderzoek echter onvoldoende, omdat bovengrondse effecten op kwaliteit van leefomgeving, natuur en milieu niet genoeg waren meegenomen.

Daarop besloot Kamp dat er nieuw onderzoek moest komen, waarvoor nu dus Arcadis wordt ingeschakeld.

Milieudefensie trekt als belangengroep de objectiviteit van dat bureau in twijfel en wijst erop dat ook de 'klankbordgroep' voor het Witteveen+Bos rapport dat ook al deed vanwege 'de schaliegas activiteiten van het ingenieursbureau in de Verenigde Staten en Canada'. Voor dat rapport Arcadis op als onderaannemer.

Daarom werd onder druk van die klankbordgroep -waarin ook Milieudefensie vertegenwoordigd was- in het concept onderzoeksplan de volgende passage opgenomen: 'Arcadis is actief betrokken bij alle grote conventionele en onconventionele olie en gas velden in Noord-Amerika'.


(Bert Belmans)

COMMENTAAR
De exploitatie van schaliegasbronnen is en blijft een materie die de gemoederen beroert. De extractietechniek, 'fracken', is namelijk omstreden, door ze gebruik maakt van grote hoeveelheden water en chemicaliën die in de bodem worden gespoten.

Tegenstanders zijn bezorgd om de milieueffecten, zoals contaminatie van het grondwater of aardbevingen. En omdat Nederland weinig schaliegas heeft, is de winning te duur, stellen ze.

Voorstanders vinden de risico's aanvaardbaar, stellen duizenden jobs in het vooruitzicht en wijzen op het effect dat schaliegas- en olie als goedkope energiebron op de Amerikaanse economie heeft. Dat Europa nauwelijks uit de crisis raakt, heeft onder meer te maken met de ongelijke concurrentie als gevolg van de goedkope energie in de VS, stellen ze.

Total heropende enkele dagen geleden de discussie met de aankondiging op het Britse vasteland naar schaliegasbronnen te gaan zoeken en ze effectief te zullen exploiteren indien er 'commercieel interessante voorraden' worden aangetroffen.

Hoe ver de meningen uiteenlopen bewijst de volgende quote van Joost Van Roost, Benelux-voorzitter van ExxonMobil: "Schaliegas brengt milieuvoordelen met zich mee".