• 16/01/2014

Minder gaswinning in Groningen vanaf 2015

De Nederlandse overheid maakt morgen waarschijnlijk al bekend hoeveel minder gas er gewonnen gaat worden, om zo grotere aardbevingen te voorkomen.

Trefwoorden: #aardbeving, #aardschokken, #gaswinning, #Groningen, #NAM, #seismologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: NAM, gasboring )

ENGINEERINGNET.NL - Groningse bewoners hebben de laatste jaren regelmatig te maken met aardschokken door de winning van gas in deze regio.

Door gaswinning ontstaan er holtes in bodemlagen, waardoor deze inzakken. De aardbevingen zorgen voor schade aan huizen, waarbij er bijvoorbeeld scheuren in muren of barsten in ruiten ontstaan.

In 2013 trilde de grond in Groningen meer dan 100 keer, tegen 90 aardbevingen in het jaar daarvoor. De zwaarste aardbeving vond op 16 augustus 2102 plaats, bij het Groningse gehucht Huizinge, en had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft al gewaarschuwd voor zwaardere bevingen.

Morgen maakt de Nederlandse overheid naar alle waarschijnlijkheid bekent hoe ver de winning van gas wordt teruggebracht in Groningen, aldus Het Financieele Dagblad. Minder gaswinning betekent minder inkomsten voor de overheid: een reductie van 20% kan voor een tegenvaller van 2,2 miljard euro zorgen.

Afhankelijk van de vermindering van gaswinning, zal het ministerie van Financiën een manier moet vinden om dit gat in de begroting te dichten. Daarbij krijgen bewoners die schade hebben geleden aan hun huizen geld ter compensatie.

Op korte termijn worden ook de resultaten van de onderzoeken naar de risico’s en de gevolgen van de Groningse gaswinning en aardbevingen openbaar gemaakt.


(Lydia Heida)