• 21/01/2014

Friese verffabrikant maakt lichtgevende verf voor wegdek

Anker Stuy heeft een verf ontwikkeld die overdag UV-licht opneemt en dat in donkere uren weer uitstraalt om zo het wegdek te markeren.

Trefwoorden: #Anker Stuy, #Heijmans, #lichtgevende verf, #snelwegen

Lees verder

Nieuws

( Foto: www.seramic.nl )

ENGINEERINGNET.NL - Om geld te bezuinigen werd afgelopen jaar het licht op de Nederlandse snelwegen na 9 uur 's avonds uit gedaan, wat tot gevaarlijke situaties leidde.

Die maatregel is inmiddels teruggedraaid, maar om toch energie te kunnen besparen wordt er gezocht naar andere oplossingen.

Nu brengt verfproducent Anker Stuy een lichtgevende verf op de markt, die de naam Seramic Light Coating heeft gekregen. De coating kan opgenomen licht wel 12 uur lang in het donker uitstralen, dankzij luminiscerende kristallen.

Voor bouwbedrijf Heijmans heeft Anker Stuy ook een lichtgevende verf ontwikkeld. Dit wordt toegepast in een innovatief snelwegconcept, geheten 'Smart Highway', dat samen met Studio Roosegaarde is bedacht.

Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van lichtgevende verf die wegen in het donker markeren, sensoren die aankomende auto's detecteren en dan extra licht aanzetten en verf die aangeeft of er sprake is van een bevroren wegdek.

Dit project kreeg wereldwijd veel aandacht en won een internationale prijs, de INDEX: Award 2013. In maart wordt de verf voor het eerst gebruikt. Heijmans laat dan op een geheime locatie een streep zetten van 500 meter.

Anker Stuy gaat verder verf ontwikkelen die verkleurt als het vriest en verfbare coating waarin zonnecellen zijn verwerkt.

Het bedrijf heeft 50 medewerkers in dienst en draait een jaaromzet van 12 miljoen euro.


(Lydia Heida)