• 22/01/2014

Weldra medicatie voor wissen trauma’s uit geheugen?

Neurologen van het MIT’s Picower Institute for Learning and Memory ontwikkelden een medicijn dat traumatische ervaringen uit het geheugen kan wissen.

Trefwoorden: #cognitieve gedragstherapie, #geheugen, #PTSS

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, delen van de hersenen die betrokken zijn bij de vorming van het geheugen )

ENGINEERINGNET - Post-traumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening. Het is een angststoornis die het gevolg is van extreem stresserende situaties waarbij er sprake is van levensbedreigende situaties of ernstig lichamelijk letsel (oorlog, verkrachting, lichamelijk of emotioneel misbruik, verkeersongeval).

PTSS wordt nu enkel behandeld via psychotherapie met zogenaamde cognitieve gedragstherapie. Deze therapie is er voornamelijk op gebaseerd patiënten opnieuw te confronteren met hun trauma. En dit met wisselend resultaat.Traumatische ervaringen die al lang verankerd zijn in het geheugen blijken via therapie zeer moeilijk te behandelen.

Wetenschappers van het Picower Institute for Learning and Memory ontwikkelden een medicatie op basis van het HDAC2 enzym. Deze medicatie werd met succes getest op muizen.

Het enzym activeert een groep genen die nodig zijn voor de vorming van het geheugen. Het nieuwe medicijn maakt het brein meer 'kneedbaar' wanneer het blootgesteld wordt aan een traumatische herinnering. De hersenen zouden geholpen worden zichzelf te 'genezen' van de traumatische herinnering.

Het blijkt met de medicatie immers mogelijk te zijn oude herinneringen permanent te wijzigen of te 'overschrijven' met een nieuwe, positieve herinnering. De nieuwe medicatie zal dan ook vooral zijn nut bewijzen in combinatie met psychotherapie. (


Saskia Van Hoyweghen)