• 23/01/2014

Robin Bruninx van Encon richt nieuw bedrijf Inesco op

Robin Bruninx en Sandra Deraeve van Encon richten Inesco op. In ruil voor deel van opbrengst gaan ze energieverbruik van bedrijven verlagen zonder dat die zelf hoeven te investeren.

Trefwoorden: #Bruninx, #deraeve, #economie, #encon, #energie, #energiebesparing, #esco, #inesco, #ingenieur, #ingenieursbureau

Lees verder

Nieuws

( Foto: Inesco, vlnr Wouter Hanssens en Robin Bruninx )

ENGINEERINGNET.BE – 'Bedrijven die hun energieverbruik willen verminderen krijgen het voortaan een stuk gemakkelijker', stellen Bruninx en Sandra Deraeve, bekend van het Limburgse energiestudiebureau Encon.

Via hun nieuwe firma Inesco willen ze bedrijven helpen hun energieverbruik te verlagen zonder dat die zelf hoeven te investeren. Dat doet Inesco in hun plaats, in ruil voor een percentage van de toekomstige opbrengst.

Technisch valt Inesco terug op de kennis en ervaring van zusterbedrijf Encon als gespecialiseerd ingenieursbureau. Dat is belangrijk, want vermits Inesco zelf het investeringsrisico draagt, hangt het van het besparingsrendement van elk individueel project af hoeveel het bedrijf verdient.

Bruninx heeft vertrouwen: "Er worden er mooie besparingsprojecten niet gerealiseerd, zelfs als die zich op zeer korte termijn terugverdienen."

"Dat heeft niet altijd te maken met desinteresse of onwil. Uit studies blijkt dat vooral een gebrek aan budget en in mindere mate ook een te lange terugverdientijd en onzekerheid over de besparing aan de grondslag liggen."

Wouter Hanssens, voorheen bestuurder bij industrieel verlichtingsbedrijf Axioma, komt naar verluidt aan het hoofd.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Inesco is een zogenaamd 'esco-bedrijf'. In België maakt vooral het model van de 'publieke' variant sinds enkele jaren opgang, waarbij esco-dienstenbedrijven zelf energiebesparende projecten in publieke gebouwen bestuderen, realiseren en volledig financieren. Zo kan de armlastige overheid toch projecten realiseren die bij gebrek aan financiële middelen anders niet haalbaar zouden zijn.