• 23/01/2014

Kennametal spilkoppeling zorgt voor doorbraak

De KM4X100 spilkoppeling zorgt voor een extreem hoge verspaningscapaciteit per tijdseenheid en zorgt daarmee voor meer compleet bewerkte onderdelen per dag.

Trefwoorden: #Kennametal, #KM4X100, #spilkoppeling, #verspaning

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET -- De spilkoppeling is het 'raakvlak' tussen de spil van de gereedschapmachine en de gereedschaphouder. Als zodanig moet dit vitale onderdeel voorzien in het koppel en de buigbelastbaarheid in overeenstemming met de gespecificeerde bewerkingsmogelijkheden van de machine.

Maar bij het bewerken van materialen met een hoge treksterkte zoals titanium en andere legeringen, wekken de snijkrachten buigmomenten op die de belastbaarheid van de koppeling overschrijden nog voor het maximale koppel bereikt wordt.

Door een hoge klemkracht te combineren met geoptimaliseerde interferentieniveaus verschaft KM4X100 een robuuste verbinding, een extreem hoge stijfheid en een belastbaarheid op buiging voor sterk verbeterde prestaties bij de bewerking van legeringen met hoge treksterkte en andere materialen.

Het resultaat is een extreem hoge verspaningscapaciteit per tijdseenheid en daarmee meer compleet bewerkte onderdelen per dag.

"In de meeste gevallen is het de gereedschap-spilkoppeling die bepaalt hoeveel materiaal er kan worden verwijderd bij een gegeven bewerking," zegt Doug Ewald, director, global product management, tooling systems van Kennametal.

"Dit is omdat de koppeling bestand moet zijn tegen hoge belastingen en tegelijkertijd zijn stijfheid moet behouden. Bij de voortgaande ontwikkelingen bij snijgereedschappen en bewerkingscentra is een spilkoppeling als de KM4X100 die het beste gebruik maakt van het beschikbare vermogen een belangrijk punt van aandacht om in een vroeg stadium van de productieplanning te overwegen."

Wereldwijde prioriteit
Fabrikanten in vele sectoren, waaronder de lucht- en ruimtevaart, defensie, energie en transport, zijn naarstig op zoek naar lichtgewicht materialen met een hoge treksterkte zoals titaniumlegeringen, Inconel en nieuwe aluminiumlegeringen.

Deze nieuwe materialen presenteren op zich al aanmerkelijke uitdagingen qua bewerking. Voeg daar de concurrentiedruk in deze wereldwijde industrieën aan toe, en het vinden van geavanceerde productieoplossingen wordt een topprioriteit.

Fabrikanten van gereedschapmachines hebben gereageerd met frees- en draaicentra met een verbeterde stijfheid en demping van de spillen, omvangrijke machinestructuren en aandrijvingen, dit alles om het vereiste vermogen, koppels een aandrijfkrachten te realiseren terwijl ongewenste trillingen die de kwaliteit van het onderdeel ondermijnen en de levensduur van het gereedschap reduceren, tot een minimum worden teruggebracht.

Door gebruik te maken van een drievoudig contactoppervlak voor een verbeterde stabiliteit en een optimale verdeling van de klemkracht en passend raakvlak, resulteert de KM4X100 technologie in een drie maal zo groot weerstandmoment tegen buiging vergeleken met andere gereedschapsystemen.

Dit betekent:

  • Werkplaatsen kunnen hoogwaardige gereedschapmachines voorzien van KM4X opvoeren om snelheden en voedingen in moeilijke bewerkingstoepassingen te verhogen en zo profiteren van het gehele productiepotentiaal van de machine.
  • Vaak zal een kleinere KM4X koppeling zoals KM4X100 dezelfde of betere snijprestaties bieden als een grotere koppeling.
  • KM4X100 kan worden ingezet op handbediende, halfautomatische of volledig automatische multifunctionele (multi-tasking) en draaimachines, bewerkingscentra en transfermachines.

"KM4X100 kan door zijn ontwerp worden toegepast in een breed spectrum van bewerkingen, van lage snelheid/hoog koppel tot hoge snelheid/laag koppel, waardoor fabrikanten in staat worden gesteld om het absoluut maximale uit hun productiemachines te halen," zegt Ewald. "Frezen, boren en draaien van een omvangrijke range materialen kan nu productiever!"


ACHTERGROND
Kennametal
Kennametal Inc., al driekwart eeuw technologisch toonaangevend, levert productiviteit aan klanten die streven naar topprestaties onder veeleisende condities. De onderneming biedt innovatieve slijtvaste producten, toepassings-engineering en -services op basis van geavanceerde materialenkennis, en bedient klanten in 60 landen in diverse sectoren: van lucht- en ruimtevaart, grondverzet en energie tot industriële productie, transport en infrastructuur.

Met ca. 14.000 medewerkers en een omzet van bijna drie miljard dollar, realiseert de onderneming de helft van zijn inkomsten buiten Noord-Amerika, en 40% wereldwijd uit innovaties die de afgelopen vijf jaar zijn geïntroduceerd.

Erkend als behorend tot de 'World's Most Ethical Companies' (Ethisphere); 'Outstanding Corporate Innovator' (Product Development Management Association); en 'America's Safest Companies' (EHS Today) met een focus op 100% veiligheid, investeren Kennametal en zijn stichting in technische opleiding, industriële technologie en materialenkennis om een perspectief op vooruitgang en economische welvaart te bieden aan mensen in de gehele wereld.

Bezoek, voor meer informatie, de website van de onderneming: www.kennametal.com.


Voor meer informatie:
Kennametal Nederland B.V.
Maarten DEKKER
Postbus 159 - NL-6800 AD Arnhem, Netherlands
T.: +31 / 26 38 44 850 - maarten.dekker@kennametal.com

Kennametal Shared Services GmbH
Carsten GROMOLL
Wehlauer Strasse 73 - D-90766 Fuerth
T.: +49 911 9735 557 - carsten.gromoll@kennametal.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
MEPAX


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.