• 23/01/2014

Belgische Spacebel tekent contract voor Vietnamese satelliet - rechtzetting

In tegenstelling tot onze eerdere berichtgeving, heeft Spacebel een definitief contract - en geen voorakkoord - getekend voor de bouw van een Vietnamese satelliet. Dat meldt Waalse bedrijf.

Trefwoorden: #aardobservatie, #amos, #probaV, #QinetiQ, #ruimte, #ruimtevaart, #satelliet, #spacebel, #Vande Lanotte, #vito, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: Spacebel, © L. Piérart / Awexi )

ENGINEERINGNET.BE – In onze eerdere berichtgeving lieten we weten dat een groep Belgische bedrijven er in geslaagd was een contractueel voorakkoord voor de bouw van een satelliet en de bijhorende grondinfrastructuur in Vietnam in de wacht te slepen.

Spacebel tikt ons op de vingers en wijst erop dat de informatie van onze – doorgaans nochtans betrouwbare – bron niet correct is.

Het gaat niet om een voorakkoord maar een definitief contract, en niet het samenwerkingsverband van QinetiQ Space, Spacebel en Amos ondertekende het contract, maar enkel Spacebel in zijn hoedanigheid als hoofdcontractor.

Ingrid De Bosscher, PR & Communication van Spacebel: "Spacebel heeft als hoofdaannemer van het Belgische consortium het definitieve contract met Vietnam ondertekend op 20 januari 2014 in Hanoi."

"Het betreft dus niet een 'volgende fase van voorakkoord' of 'onderdeel van het 'contractueel voorakkoord' (zoals wij stelden in ons nieuwsbericht, redactie), maar wel degelijk een officieel eindakkoord tussen beide partijen."

"Verder waren niet alle bedrijven betrokken bij de ondertekening. Deze rol was namelijk toebedeeld aan de hoofdaannemer Spacebel, die als grondlegger en architect van het project alle contacten en onderhandelingen met VAST heeft geleid en verder ook zal instaan voor de ontwikkeling van het totale softwarepakket van VNREDSat-1b."

"Naast de opvolging van het landbouwbeleid zal de Vietnamese waarnemingssatelliet worden ingezet voor een beter beleid inzake visvangst, ontbossing, overstromingen, watervervuiling, invloed van klimaatsverandering."


(Bert Belmans)