• 27/01/2014

VIB ontrafelt moleculair mechanisme dat bladgroei stimuleert

Gentse plantwetenschappers van Vlaams Instituut voor Biotechnologie en UGent ontrafelen een moleculair mechanisme dat bladgroei stimuleert. Dat kan gewassen naar grotere opbrengst sturen.

Trefwoorden: #chromatine, #dna, #landbouw, #onderzoek, #The Plant Cell, #VIB? Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Lees verder

research

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Mechanismen die de grootte van planten bepalen, hebben wetenschappers van alle tijden gefascineerd, maar zijn tot nu toe grotendeels ongekend.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van plantwetenschappers verbonden aan VIB en Universiteit Gent rapporteren in het vaktijdschrift The Plant Cell een belangrijke doorbraak.

De wetenschappers identificeerden een eiwitcomplex dat de overgang controleert van celdeling naar celspecialisatie. Door dit complex langer actief te houden in het blad zijn er meer cellen die delen, wat leidt tot grotere bladeren.

Dirk Inzé: “In het VIB-departement van Planten Systeembiologie onderzoeken we de groei en ontwikkeling van planten. Hoe meer kennis we op die manier opdoen, hoe beter we de veredeling van gewassen kunnen sturen"

"We hebben nu een sleutelmechanisme blootgelegd dat de vorming van nieuwe cellen bij het groeien van bladeren bepaalt. Dit is een mijlpaal in het begrijpen hoe planten groeien”.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de University of Pennsylvania (VS), het Franse Institut de Biologie des Plantes, de Poolse University of Warsaw en de Poolse Academy of Sciences.

De resultaten kunnen gebruikt worden om de veredeling van planten beter te sturen naar bijvoorbeeld planten met een grotere opbrengst.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Iedere cel van een bepaalde plant bevat dezelfde genetische informatie die vervat ligt in het DNA. DNA zit verpakt in een compacte structuur, het chromatine. Wanneer bepaalde genen geactiveerd moeten worden, wordt het chromatine op de overeenkomstige plaatsen uitgepakt waardoor die zones van het DNA toegankelijk worden. Dit gebeurt door zogenaamde “chromatine remodeling” complexen.

Onderzoek onder leiding van Dirk Inzé toonde aan dat AN3 zijn functie uitoefent als onderdeel van zo’n chromatine remodeling complex. Meer bepaald stuurt AN3 het chromatine remodeling complex naar specifieke stukken DNA waar genen liggen die celdelingsactiviteit stimuleren.

Hoe langer AN3 actief blijft en het complex blijft rekruteren, hoe meer cellen blijven delen en hoe groter plantonderdelen kunnen worden. Met behulp van dit AN3 eiwitcomplex regelt de plant de duur van de celdelingsfase in het blad en dus de overgang van celdeling naar celspecialisatie.