• 28/01/2014

Kloof in Europa tussen opleiding en eisen werkgevers

Een groot deel van de 5,6 miljoen werkeloze jongeren in EU kan geen baan vinden omdat hun opleiding niet aansluit bij eisen van bedrijven, aldus een onlangs uitgebracht rapport van McKinsey.

Trefwoorden: #high tech, #McKinsey, #onderzoeksbureau, #opleiding, #Xycarb

Lees verder

Opleiding

( Foto: Mainpress )

ENGINEERINGNET - Ruim een kwart van de werkgevers in 8 onderzochte Europese landen heeft een vacature langer dan een jaar open staan, bij gebrek aan een geschikte kandidaat.

Een derde geeft aan dat gebrekkige vaardigheden van nieuwe werknemers zorgen voor problemen qua kosten, kwaliteit of tijd in het bedrijf.

McKinsey onderzocht de jeugdwerkloosheid in Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Tezamen huisvesten deze landen circa 73% van de werkloze jongeren in Europa. Er werden 5.300 jongeren ondervraagd, als mede 2.600 werkgevers en 700 onderwijsinstellingen.

Meer dan de helft van de werkloze jongeren kan geen baan vinden, ondanks dat zij wel graag willen werken. In de laatste 20 jaar is de werkloosheid onder de Europese jongeren sterk toegenomen, tot het dubbele of het drievoudige percentage van volwassenen.

Veel van hen kiest een opleiding waar minder vraag naar is bij bedrijven. Maar bij opleidingen die wel gewenst zijn door werkgevers, krijgen de jongeren niet voldoende kennis en kunde mee.

Juist in landen met een hoge werkloosheid, zoals in Griekenland, Spanje en Italië, is het voor bedrijven heel moeilijk om goed personeel te vinden, zo blijkt uit het onderzoek van McKinsey.

Kleine bedrijven hebben bovendien meer moeite om een vacature te vervullen dan grote bedrijven, omdat die met interne opleidingen een pas afgestudeerde kunnen bijscholen.

Opmerkelijk is dat onderwijsinstellingen van mening zijn dat zij hun studenten de juiste vaardigheden aanleren, maar daar is twee derde van de werkgevers en studenten het niet mee eens.
Tussen werkgevers en onderwijsinstellingen is over het algemeen in deze Europese landen heel weinig contact.

Onlangs gaf het toonaangevende bedrijf Xycarb aan ook grote moeite te hebben met het vinden van geschoold technisch personeel, wat volgens hen voor de hele high-tech industrie geldt.


(Lydia Heida)