• 30/01/2014

52% van productiemanagers wil niet nog méér besparen

Oxford Economics: 'Traditionele manieren om concurrentievoordeel te halen, werken niet meer'. En ook: strategie van Reverse Innovation zal in Europa komende 3 jaar groeien van 25% naar 75%.

Trefwoorden: #economie, #innovatie, #oxford economics, #plm, #productie, #productiemanager, #ptc

Lees verder

Nieuws

( Foto: PTC )

ENGINEERINGNET – PLM-provider PTC heeft de resultaten bekendgemaakt van een exclusieve studie die het liet uitvoeren door Oxford Economics.

De enquête ondervroeg wereldwijd 300 managers van fabrieken over de impact van industriële veranderingen en organisatorische prioriteiten op een toekomstig concurrentievoordeel.

Op de vraag welke markttrends hun bedrijf de komende drie jaar naar hun mening zullen beïnvloeden, citeerden de productiemanagers in orde van belangrijkheid: hergroepering en recessiedruk (66%), technologische innovaties zoals Big Data en de Cloud (61%), en de complexiteit van leveranciers en partners (60%).

Interessant is dat vooral de Europese managers de stijgende arbeidskosten (59%) als de op vier na belangrijkste trend bestempelen, wat opmerkelijk hoger is dan hun tegenhangers uit Noord-Amerika (33%) en Azië (46%).

De traditionele manieren om concurrentievoordeel te halen, blijken naar de mening van de productiemanagers alvast niet goed meer te werken: meer dan de helft (52%) van de ondervraagden vertelde ze vandaag bijna de bodem van mogelijke besparingen in hun productie hebben bereikt.

Hoewel dit cijfer aangeeft dat er nog werk aan de winkel is, denkt 71% van de ondervraagde zaakvoerders dat besparen eerder de prijs is die de industrie moet betalen om op de markten binnen te komen, dan dat het een bron is van differentiatie (lees: een concurrentievoordeel oplevert, redactie).

Volgens 68% van de ondervraagden zullen de zakelijke processen van hun bedrijven de komende drie jaar belangrijke veranderingen ondergaan.

Daarbij hanteren ze verschillende benaderingen . Zo zullen strategie en planning de pure operationele excellentie overschaduwen als argument om zich van de concurrentie te onderscheiden.

Ze voorspellen dat productontwikkeling wereldwijd bijna zal verdubbelen als methode voor de coördinatie van de strategie en planning. Fabrieken in Europa (64%) zullen een voorsprong hebben ten opzichte van hun collega's in Noord Amerika (57%) en Azië (47%), stellen ze.

Nog opmerkelijk: dienstverlening gaat veel meer betekenen dan het maken en onderhouden van producten. Het betekent dat er nieuwe businessmodellen moeten gecreëerd worden die omzet en winst gaan moeten draaien uit dienstverlening.

Fabrieken in Europa (82%) zullen hun goede dienstverlening veel méér moeten gaan uitspelen om hun producten te onderscheiden dan bijvoorbeeld de VS (67%) en Azië (66%).

Innovatie is meer dan enkel nieuwe producten en diensten aanleveren, het vereist een brede innovatie die verder gaat dan de traditionele R&D. 'Reverse innovation' wordt gezien als 'momenteel meer renderend en winstgevend in Azië (44%) en Noord-Amerika (32%)' dan in Europa (25%), maar deze strategie zal in Europa de komende drie jaar tot 77% groeien.

Oxford Economics in het rapport: "Op basis van de enquêtegegevens ontwikkelden we ook een businessmodel om na te gaan hoe het stellen van prioriteiten de opbrengsten en kosten kunnen beïnvloeden. Om de prestaties van individuele bedrijven te meten, vroegen we aan de respondenten hoe hun huidige prioriteiten liggen inzake strategische planning, diensten en productieactiviteiten."

"Bedrijven die een beperkte prioriteit stellen in alle drie gebieden, zien de grootste impact in de productieactiviteiten wat betreft inkomsten en kosten."

"Uit onze analyse blijkt dat naarmate bedrijven andere prioriteiten stellen, meer focussen op strategische planning en dienstverlening in plaats van op productie, de kans groter wordt op een hogere omzet en kostenbesparingen. "


ACHTERGROND
Oxford Economics werd opgericht in 1981 in samenwerking met de business school van de Universiteit van Oxford. Het is nu een van de belangrijkste onafhankelijke adviesbureaus wereldwijd. Het biedt, voorspellingen en analyse-instrumenten in 190 landen, beslaat 100 industriële sectoren en is aanwezig in meer dan 2600 steden is.

PTC stelt fabrikanten in staat om maximaal voordeel te halen uit duurzame producten en daarmee verwante diensten. PTC’ s technologische oplossingen biedt klanten de mogelijkheid om de manier waarop ze producten ontwerpen en ‘servicen’ te transformeren doorheen de hele ‘product lifecycle’, zijnde van concept en ontwerp tot uitlevering en diensten.

Opgericht in 1985 telt PTC meer dan 6000 medewerkers die ten dienste staan van meer dan 27.000 klanten, allen uit zeer snel evoluerende maakindustrie wereldwijd.