• 30/01/2014

Shell vraagt 1 miljard dollar voor belang in Braziliaans olieveld

Beoogde koper is Qatar Petroleum International dat 23% van de aandelen in het Braziliaanse olieveld Parque das Conchas wil overnemen.

Trefwoorden: #Braziliaans olieveld, #Parque das Conchas, #Qatar Petroleum International, #Shell, #staatsolieconcern Petrobras

Lees verder

Nieuws

( Foto: Shell )

ENGINEERINGNET - Na verkoop blijft Shell voor de helft eigenaar van dit olieveld dat in de Braziliaanse kustwateren ligt.

Het bedrijf blijft ook verantwoordelijk voor de exploitatie. De verkoop ligt nu ter goedkeuring voor bij de wettelijke instanties in Brazilië.

Momenteel produceert dit veld, ook wel BC-10 genoemd, 50.000 olievaten per dag. Shell vergrootte eind vorig jaar zijn belang in BC-10 van 50% naar 73% door het grootste deel op te kopen van een belang dat het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras in dit veld had.

De verkoop maakt deel uit van een verruimd desinvesteringsprogramma waarmee Shell zijn omvangrijke investeringen gedeeltelijk wil compenseren. Het bedrijf investeerder vorig jaar voor 45 miljard dollar in diverse projecten.

Aangezien de kosten van deze projecten onverwacht zijn opgelopen, moest Shell deze maand voor het eerst in 10 jaar een winstwaarschuwing geven. De winst is in het vierde kwartaal van 2013 ongeveer gehalveerd.

Eerder dit jaar verkocht Shell al een belang in een gasproject in Australië, ter waarde van 1,14 miljard dollar. Volgens ingewijden kan het desinvesteringsprogramma tot een bedrag van 15 miljard dollar oplopen.


(Lydia Heida)