• 31/01/2014

Financiering van 2,8 miljard euro rond voor windmolenpark (+video)

Windparkontwikkelaar Typhoon Offshore heeft voldoende geld binnengehaald voor realisatie van het Gemini-project, waarbij 150 windmolens voor de kust van Schiermonnikoog komen te liggen.

Trefwoorden: #Gemini-project, #Schiermonnikoog, #Typhoon Offshore, #windenergie, #Windparkontwikkelaar

Lees verder

Nieuws

( Foto: Typhoon Offshore )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse overheid wil dat dit park gerealiseerd wordt, omdat het bijdraagt aan het halen van de doelstellingen voor duurzame energie.

Die ligt voor 2020 op 14%, als aandeel in de Nederlandse energieproductie. Deskundigen twijfelen ten sterkste of deze doelstelling wel gehaald zal worden.

De bouw van dit windpark, dat 600 megawatt aan elektra gaat leveren, gaat volgend jaar van start en moet in 2017 de eerste beetjes stroom opwekken. Pas dan komt de subsidie van de overheid beschikbaar, ter waarde van 4,4 miljard euro. Dit bedrag wordt over een periode van 15 jaar uitgekeerd.

De subsidie komt uit het SDE-potje en is bedoeld om de dure stroom van het windpark te laten concurreren met stroom uit energiecentrales op het vasteland. Daar is de prijs juist gekelderd door aanvoer van goedkope kolen uit de Verenigde Staten en overcapaciteit.

Bouw van het park lijkt zeker door te gaan, nu de financiering rond is. Een consortium van tien internationale banken, waaronder ABN Amro, BNP Parisbas en Banco Santander, draagt voor 950 miljoen euro aan het project bij. Ook het Deense pensioenfonds PKA stelt geld beschikbaar.

De definitieve afronding van de contracten zal voor de zomer waarschijnlijk afgehandeld zijn. Typhoon Offshore trekt zich dan terug als aandeelhouder in dit project. Het bedrijf houdt zich alleen bezig met de ontwikkeling en het zoeken naar financierders voor windparken.

De Canadese energiemaatschappij Northland Power neemt dan hun resterende belang van 5% over, waarmee het een meerderheidsbelang van 60% krijgt in het Gemini-project. Andere aandeelhouders zijn Siemens Financial Services, het maritieme bouwbedrijf Van Oord en het Noord-Hollandse nutsbedrijf HVC.

De overheid is ondertussen bezig met het aanwijzen van nieuwe locaties voor de aanleg van windparken. Eén daarvan ligt ten westen van het Gemini-project.


(Lydia Heida)