• 03/02/2014

PRUFTECHNIK als eerste ISO Cat IV gecertificeerd voor trillingsanalyse

Als eerste dienstverlenend bedrijf in de BeNeLux behaalde een medewerker van PRUFTECHNIK Machinery Service het ISO 18436-2 Categorie IV certificaat.

Trefwoorden: #gecertificeerd, #ISO Cat IV, #PRUFTECHNIK, #trillingsanalyse

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET - Trillingsanalyse, machinediagnose en conditiebewaking als methodes om toestandsafhankelijk onderhoud te organiseren zijn al jarenlang ingeburgerd.

Maar bedrijven die dienstverleners, consultants en trainers inschakelen hebben het vaak moeilijk om te evalueren of de technicus over voldoende praktische en theoretische vakbekwaamheid beschikt om analyses op niveau uit te voeren.

Iedereen kan immers een FFT datacollector kopen en z’n diensten aanbieden. Om hieraan te verhelpen werd door ISO initieel in 2003 een richtlijn opgesteld die nauwkeurig omschrijft aan welke voorwaarden en aan welke theoretische maar ook praktische eisen meettechnici moeten voldoen om conditiebewaking en trillingsanalyse uit te voeren.

Deze richtlijn bestaat uit 4 niveaus (Categorie 1 tot en met 4). Door een officieel examen af te leggen bij een erkend opleidingsinstituut kan het bedrijf aantonen dat haar medewerkers voldoen aan de gestelde eisen.

Steeds vaker specificeren bedrijven daarom het minimum niveau waaraan een meettechnicus moet voldoen om een bepaald type opdracht uit te voeren.

Een aantal voorbeelden van opdrachten en de ISO categorie waarbinnen deze opdrachten liggen zijn: afnametesten (Cat II), routing (Cat I), keuze en selectie van meetpunten op een machine (Cat III) analyse van trillingen op flexibele rotoren bv. turbines (Cat IV), resonantietesten (Cat II en III), ODS (Cat III), analyse van orbits (Cat IV), enz… Een volledig overzicht van de skills en de bijpassende ISO klasse staan in de richtlijn zelf gedefinieerd.

Door het behalen van het ISO 18436-2 Categorie IV certificaat kan PRUFTECHNIK voortaan het volledige spectrum aan specialismen aanbieden in het kader van een programma voor conditiebewaking en machinediagnose.

Categorie IV handelt onder andere over geavanceerde analysemethodes zoals modaalanalyse, ODS, rotordynamica, balanceertechnieken voor flexibele rotoren en vibratiecontrolesystemen.


Voor meer informatie
Bothastraat 9 -B-2140 Antwerpen
Tel.: +32 3 272 56 36 -Fax: +32 3 272 40 74
Contact: Alain Naets
a.naets@pruftechnik.be - www.pruftechnik.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
PRUFTECHNIK N.V.


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.