• 03/02/2014

Zware klus voor ’heavy marine’ Marlin transportschepen van Boskalis

Boskalis-dochter Dockwise verwerft contract voor transport over zee van twee nieuwe Statoil-olieplatformen. Een primeur uit de wereld van de 'heavy marine' transportschepen.

Trefwoorden: #blue marlin, #boorplatform, #boskalis, #dockwise, #engineering, #jack-up, #marlin, #olie, #statoil

Lees verder

Nieuws

( Foto: Boskalis )

ENGINEERINGNET.NL - Dockwise, een volledige dochtermaatschappij van Boskalis, heeft in januari 2014 diverse contracten verworven met een gezamenlijke waarde van circa USD 65 miljoen.

Het grootste contract werd toegekend door Statoil Petroleum voor het vervoer van twee zeer grote nieuwe jack-up (boor)platforms. Nog nooit eerder werden zulke grote en zware jack-up platforms per 'heavy marine' transportschip vervoerd.

De twee zogenaamde Cat-J platforms zijn besteld bij een werf in Zuid-Korea en worden naar verwachting tussen de tweede helft van 2016 en de tweede helft van 2017 naar Noorwegen vervoerd.

Dockwise zal twee van zijn grootste transportschepen inzetten: de Blue Marlin en zusterschip de nieuwe White Marlin, die later dit jaar in de vaart komt.

Statoil baseerde haar beslissing om het contract toe te kennen naar verluidt op een aantal criteria, waaronder het vermogen van Dockwise om twee grote, identieke schepen tegelijkertijd beschikbaar te stellen.

Het Noorse bedrijf zal de nieuwe platforms inzetten voor productieboren in de Gullfaks- en Oseberg-velden. De nieuwe platforms zullen kunnen opereren in waterdiepten van 70 tot 150 meter en putten tot een diepte van 10.000 meter boren.


(Bert Belmans)

FOTO
Impressie van de M/V White Marlin die een Cat-J jack-up platform vervoert.