• 06/02/2014

De ingenieur als trotse ondernemer - invitatie

Voor de zevende keer op rij, organiseert USG Engineering Professionals de Dag van de Ingenieur. Het thema van 2014 is 'An Engineering Time Travel'.

Trefwoorden: #dag van de ingenieur, #ingenieursbarometer, #kathleen dupont, #USG Professionnals

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens een rondetafelgesprek met belangrijke actoren binnen Engineering, verwerkte USG Engineering Professionals de eerste resultaten uit de Ingenieursbarometer in 5 stellingen.

Wij brengen u alvast een voorproefje. De volledige resultaten van dit onderzoek bij meer dan 2000 respondenten presenteert USG Engineering Professionals op 19 maart.

Belang technologie neemt toe
Wat heeft dat tot gevolg voor de opleiding van ingenieurs? En wil dat zeggen dat er meer specialisatie nodig is of eerder multi-disciplinaire profielen? Of wordt iedereen ingenieur?

Iedereen is het er over eens dat het belang van technologie toeneemt en dat we ons allemaal tot ‘digital natives’ zouden moeten ontpoppen. Tijdens het debat overheerste de oproep om reeds in de lagere school te starten met technologie en om in het middelbaar onderwijs de link naar concrete toepassingen van vakken zoals wiskunde duidelijker naar voor te schuiven.

‘Had iemand me verteld over wiskunde wat ik nu weet, had ik dit met meer aandacht gevolgd op de schoolbanken.’

Het belang van technologie neemt niet alleen toe, het verandert ook steeds sneller. Deelnemers aan het debat pleiten voor levenslang leren en het stimuleren van ingenieurs om nieuwe ervaringen en kennis continu te verzamelen. En het aanmoedigen van zowel niche-expertise als multi-disciplinaire profielen, want beide zullen nodig zijn in de toekomst.

Trotse ondernemers
In België leeft innovatie, maar moeten we niet eerder meer fier zijn op onszelf en meer naar buiten komen?

Uit onderzoek blijkt dat elke ingenieur 5 tot 10 extra jobs creeërt, maar dat vandaag de dag nog steeds weinig mensen vertrouwd zijn met de jobinhoud van ingenieurs of dat het beeld te eenzijdig is.

Tijdens het debat klonk een warme oproep naar zowel onderwijsinstellingen als bedrijven om meer naar buiten te komen met het werk van onze ingenieurs als we de economie echt willen stimuleren. Innovatie is één, dat vermarkten is andere koek. Als ondernemer heb je immers naast innovatie, ook communicatie en samenwerking nodig.

"De combinatie van innovatie en ondernemerschap is de enige te bewandelen weg om de concurrentiepositie van België te verstevigen."
Wilson De Pril, voorzitter Agoria.

Uitvinding of held van het Jaar?
We maken allemaal gebruik van technologie, maar kennen we de naam van degene die aan de basis ervan ligt?

Iedereen kent individuele uitvinders als Leonardo da Vinci en Graham Bell. Vandaag de dag zijn het eerder teams die aan de basis van een uitvinding liggen! Heeft technologie, net zoals voetbal en muziek, nog helden nodig?

Of zetten we de uitvinding zelf in de kijker zodat het duidelijk wordt voor een breed publiek wat ingenieurs verwezenlijken?

Tijdens het debat was iedereen het er over eens dat het imago van ingenieur een opfrissing nodig heeft. En dat ingenieurs elkaar kunnen stimuleren en als rolmodel naar buiten kunnen komen.

"De gebroeders Wright hebben met een klein budget door slimme innovatie en uitstekend teamwork elkaar uitgedaagd tot een hoger niveau. Met resultaat, want ze waren de eerste die erin slaagden te vliegen."
Kathleen Dupont, Algemeen Directeur USG Engineering Professionals

Ingenieursshow
USG Engineering Professionals zet op 19 maart enkele uitvindingen in de kijker. Bent u nieuwsgierig naar wat ingenieurs de voorbije jaren verwezenlijkt hebben? Of wil(t) u als eerste op de hoogte zijn van de onderzoeksresultaten van de Ingenieursbarometer? Misschien heeft u gewoonweg zin in een toffe avond met gelijkgezinden en een heuse ingenieursshow?

Reserveer dan nu uw ticket via www.usgprofessionals.be/dagvandeingenieur2014

De deelnemers aan het panelgesprek:
Walter Sevenhans - Universiteit Antwerpen
Martine Tempels - Telenet for Business
Wilson De Pril - Agoria Vlaanderen
Alex Massoels - Electrabel
Hans Van Heghe - ie-net
Niek Dobbels - jong KVIV
Klaus Loosveld - Ingenieur
Patrick Ghysels - Ingenieur
Saskia Kinds - USG Professionals
Kathleen Dupont - USG Engineering

Voor meer info:
Facebook: usgengineeringbe
Twitter: @usgengineerbe of #proudtobe


Voor meer informatie:
USG Engineering Professionals
Britselei 80 - B-2000 Antwerpen
+32 (0)496 126 047

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
USG Professionals


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.