• 06/02/2014

Startschot voor nieuw innovatiecentrum iMinds Health

Vlaams minister Ingrid Lieten geeft startschot voor iMinds Health, het gloednieuwe digitale innovatiecentrum dat toekomstige uitdagingen van zorg- en gezondheidssector moet aanpakken.

Trefwoorden: #b-slim, #gezondheid, #hips, #iminds, #iminds health, #ingrid lieten, #medisch, #technologie, #wim de waele, #zorg

Lees verder

Nieuws

( Foto: iMinds )

ENGINEERINGNET.BE – Het Vlaamse ICT-onderzoekscentrum IMinds krijgt er een nieuwe afdeling bij: iMinds Health. Dat innovatiecentrum gaat vooral inzetten op digitaal onderzoek, maar ook op het effectief ontwikkelen en commercialiseren van technologie.

"iMinds Health kan voort bouwen op de bestaande expertise en credentials van iMinds", zegt CEO Wim De Waele .

"De voorbije jaren investeerden we samen met onze partners in meer dan 25 onderzoeksprojecten rond medische gegevensuitwisseling, het gebruik van digitale oplossingen in de thuis- en residentiële zorg, medische beeldverwerking, enz."

"Dankzij deze projecten – en onze coördinerende rol in het Zorg Proeftuineninitiatief – hebben we heel wat ervaring opgedaan wat samenwerken met de sector betreft."

Meteen worden er al twee projecten boven de doopvont gehouden: HIPS en b-SLIM.

HIPS wil de beheersprocessen van de assets in een ziekenhuis (goederen, medewerkers, uitrusting) optimaal afstemmen op het zorgtraject van de patiënt. Concrete 'use-case' van is de dienst heupchirurgie van twee algemene ziekenhuizen.

b-SLIM onderzoekt de ontwikkeling van een ‘Super Coach’-app voor mensen met overgewicht, een problematiek die gepaard gaat met een enorme maatschappelijke kost.

Deze ‘Super Coach’ is een project dat op volledig geautomatiseerde wijze een aantal factoren - zoals voedingsgewoonten, fysieke activiteit, motivatie en gedragsverandering - zal monitoren en gebruiken om een gepersonaliseerd advies te genereren.

De lancering vond vandaag plaats tijdens het Zorgidee-symposium op de Diepenbeek-campus van Universiteit Hasselt.


(Bert Belmans)