• 07/02/2014
  • |     BB

Ziekenhuis schakelt 3D printers in als hulp bij bestraling tumoren

Afdeling radiotherapie van VUmc in Amsterdam maakt met 3D-printers betere hulpmiddelen voor bestraling van tumoren. De tumor wordt zo effectiever bestreden, melden ze.

Trefwoorden: #3d print, #CT-scan, #gezondheid, #health, #tumor, #VUmc

Lees verder

Techniek

( Foto: VUmc )

ENGINEERINGNET.NL – Medewerkers van de afdeling radiotherapie van het Amsterdamse VUmc zetten informatie uit een CT-scan om in printbare 3D-informatie waarmee deze bestralingshulpmiddelen veel efficiënter kunnen worden gemaakt.

'De CT-scan is immers beschikbaar en de patiënt hoeft dus geen extra afspraak te maken voor het maken van deze hulpmiddelen', stelt het ziekenhuis in een mededeling. De nieuwe middelen zijn naar verluidt ook veel preciezer: 3D-printen is nauwkeurig tot op 0,1mm.

Omdat de hulpmiddelen op de CT-scan worden ingetekend, kan de arts nu doelgerichter deze hulpmiddelen positioneren. Vooral huidtumoren rond neus, ogen en oren kunnen met deze techniek nauwkeuriger worden behandeld.

De 3D printers kunnen ook botstructuren bij tumoren aangeven. Zo is de techniek onlangs succesvol gebruikt als ondersteuning bij een complexe robot gestuurde operatie waarbij een fysieke 3D-weergave van schedel en tumor wenselijk was.

Alvast een goede tip voor andere ziekenhuizen...


FOTO
Om oppervlakkige tumoren te kunnen bestralen wordt soms gebruik gemaakt van 'opbouw' materiaal, een kunstmatige ophoging van de huid om de dosering op de juiste plek te krijgen. Deze materialen worden op maat gemaakt.