• 10/02/2014

Hoeveel kost defecte transformator van windturbine aan exploitant?

Defecte transformatoren zijn in 2 tot 3% van de gevallen de oorzaak van stilstandverliezen bij windturbines. Wat kost zo'n stilstand aan de exploitant? Maintenance Partners rekent voor.

Trefwoorden: #energie, #maintenance, #maintenance partners, #onderhoud, #repower, #transformator, #windmolen, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: REPower )

ENGINEERINGNET – 'De vervangingswaarde is meestal niet het allergrootste dilemma? lees tussen de 25.000 en 40.000 in de range van 1 tot 2,5MW', stelt de onderhoudscontractor op zijn website.

'Maar de kosten stijgen als de transformatoren in de gondel zijn gepositioneerd en er dus een dure kraan nodig is voor de wissel. Het grootste gevaar schuilt achter de levertijd van een vervangend exemplaar'.

Transformatoren voor windturbines worden in batches gebouwd en worden op bestelling van de fabrikant vervaardigd. De kans dat een vervangingstransformator direct beschikbaar is zeer laag met productieverlies tot gevolg.

Volgens het bedrijf zijn levertijden van 3 maanden of meer niet vreemd. Een dergelijke stilstand kost: ((2200/12)x3) x 2500 x €0.072/kw = € 99.000,-

Bovendien wordt machinebreuk en productieverlies bij 'normale slijtage' meestal niet of slechts gedeeltelijk door een verzekering gedekt. 'Met deze financiële statistieken is het trouwens vreemd dat er niet meer aandacht is voor preventief transformatoronderhoud op windturbines', aldus de onderhoudsspecialist.

Het bedrijf breekt een lans voor méér en beter preventief onderhoud en/of het uitvoeren van reparaties in zijn eigen atelier: 'Alle industriële transformatoren krijgen minimaal elke 5 jaar een inspectie uitgevoerd volgens de NEN60076_16 (Energie transformatoren deel 16). De inspectie duurt circa 3 to 4 uur met 1 monteur'.

Wat dat kost, wordt er niet bij verteld.


(Bert Belmans)