• 10/02/2014

GAIA satelliet stuurt eerste beeld door (+video)

Onlangs heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een van de eerste foto’s vrijgegeven van een deel van onze Melkweg, afkomstig van satelliet GAIA.

Trefwoorden: #ESA, #Gaia, #Gaia Data Processing and Analysis Consortium, #ruimtevaart, #satelliet

Lees verder

Nieuws

( Foto: © ESA )

ENGINEERINGNET - Het testbeeld toont een dichte cluster van sterren in de Grote Magelhaense Wolk en werd genomen als onderdeel van de kalibratieprocedure van de instrumenten.

De Gaia-satelliet werd gelanceerd op 19 december 2013 en cirkelt in een baan rond een denkbeeldig punt in de ruimte op een afstand van 1,5 miljoen kilometer van de aarde.

De satelliet is speciaal gebouwd om de meest nauwkeurige kaart ooit van de Melkweg te maken. Om dit te bereiken zal hij elk van de miljard sterren gemiddeld 70 keer per vijf jaar observeren. In totaal telt de Melkweg zo'n 100 miljard sterren.

De satelliet zal niet enkel de plaats en bewegingen van elke ster monitoren, maar ook de belangrijkste fysische eigenschappen ervan, waaronder helderheid, temperatuur en chemische samenstelling.

Maar eerst moeten de twee telescopen aan boord worden uitgelijnd en scherpgesteld, en moeten de instrumenten nauwkeurig gekalibreerd worden. Deze procedure zal enkele maanden in beslag nemen vooraleer Gaia aan haar vijfjarige operationele fase kan beginnen.

Uiteindelijk zal het data-archief de kaap van 1 miljoen gigabyte overschrijden (dit komt overeenkomt met ongeveer 200.000 DVD's). De verwerking van deze database zal gebeuren door het Gaia Data Processing and Analysis Consortium, bestaande uit meer dan 400 onderzoekers in diverse Europese instellingen.


(Guy Leysen)