• 10/02/2014

Nederlandse Techsupport bouwt inspectieframe zonnecellen voor ESA

Zowel Dutch Space als ESA besteden engineering van inspectieframe voor zonnecellen bestemd voor satelliet uit aan Techsupport. 'Stabiliteit van verticale as was het belangrijkste'.

Trefwoorden: #dutch space, #esa, #inspectie, #maakindustrie, #rollon, #ruimte, #ruimtevaar, #techniek, #techsupport, #zonnecel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rollon )

ENGINEERINGNET.NL - Via Dutch Space, de grootste ruimtevaartonderneming van Nederland, kwam Techsupport, een aanbieder op het gebied van oplossingen in de machinebouw, in contact met de ESA.

Gert-Jan ten Hoope, eigenaar van Techsupport, vertelt dat het bedrijf al meerdere producten ontwikkeld had in opdracht van Dutch Space.

Een van deze producten was een zonnecel-inspectieframe met cameraopstelling dat de zonnecellen die op de uitklapschermen van satellieten zitten, inspecteert. Het belangrijkste onderdeel van het inspectiesysteem was een lange verticale lineaire as.

Nadat het frame eenmaal in gebruik was genomen, kwam ook ESA met de vraag of Techsupport een vergelijkbaar systeem voor hen kon maken.

“Voor Dutch Space hadden we een frame ontwikkeld met een verticale as van 3,5 meter. Hoewel dit inspectieframe uitstekend werkt, hebben we toch besloten om het voor de ESA net iets anders aan te pakken. Het nieuwe frame zou namelijk veel vervoerd moeten worden, wat met een verticale as van 3,5 meter niet eenvoudig is. Daarom hebben we een trucje toegepast,” legt ten Hoope uit.

Da trucje houdt in dat de verticale as aangepast en gecombineerd is met twee monorails van dezelfde leverancier (het Duitse Rollon, redactie).

Ten Hoope: “De achterkant van de as hebben we opengemaakt en aan de originele tandriem hebben we een extra loopwagen gekoppeld. Voor de stabiliteit hebben we aan de zijkant nog twee monorails bevestigd.

"Gevolg van deze extra stappen is dat niet alleen de camera 2,2 meter omhoog schuift via de normale as, maar dat de as zelf ook nog eens ruim 1,5 meter hoger kan ten opzichte van het statief. Dankzij deze telescopische werking bereikt die, eens helemaal uitgeschoven, een hoogte van bijna 4 meter.”

“Voor het frame was een telescopische geleiding niet stabiel genoeg. Bovendien kan deze niet worden aangedreven. Doordat we de lineaire as konden aanpassen en er twee monorails naast konden zetten, hebben we een uiterst stabiel product kunnen maken. De hele stellage staat op wieltjes en is net als de verticale as van het frame met een afstandsbediening te besturen.”

Wanneer de as helemaal wordt ingeschoven, is het inspectieframe een stuk compacter en dus makkelijk te vervoeren. Bovenden bouwde Techsupport nog een extra container, speciaal voor het vervoer.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Voordat een satelliet de ruimte in wordt gestuurd, worden eerst de zonnecellen op de uitklapschermen van de satelliet uitvoerig gecontroleerd. Dit gebeurt door middel van een camera-opstelling op een beweegbaar frame. De videoresultaten moeten namelijk van zo’n hoge kwaliteit zijn dat het onmogelijk is ze met de hand te filmen. Vervolgens analyseert speciale software de videoresultaten en controleert of de zonnecellen intact zijn.