• 11/02/2014

MyTomorrows gaat experimentele medicijnen tegen kanker verstrekken

Voor uitbehandelde kankerpatiënten komen geneesmiddelen beschikbaar die momenteel in een jarenlang durend registratieproces vastzitten en zolang niet via reguliere kanalen te koop zijn.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, traditionele chemo-medicatie )

ENGINEERINGNET - Deze maand stelt MyTomorrows via een speciale website al twee tot drie nog ongeregistreerde kankermedicijnen beschikbaar die het immuunsysteem versterken.

Hierdoor gaat het lichaam zelf tumoren en uitzaaiingen opruimen. Deze medicijnen zijn geschikt voor mensen die onder meer aan nier- en dikkedarmkanker lijden.

De organisatie streeft ernaar dit jaar nog tien andere medicijnen aan te gaan bieden. Dat maakte initiatiefnemer Ronald Brus, voormalig topman van het succesvolle Nederlandse biotechbedrijf Crucell, bekend in het Pharmaceutisch Weekblad.

Het gaat om medicijnen die al wel veilig zijn verklaard, maar waarvan studies naar het effect en eventuele bijwerkingen nog lopen. Volgens Brus duurt het nu tien tot vijftien jaar voordat een medicijn afdoende is getest en op de markt wordt toegelaten. Dit was vroeger veel korter.

MyTomorrows is opgericht door zakenmensen, artsen en patiënten die allen een dierbare hebben verloren aan kanker. De medicijnen komen tegen een zo laag mogelijke prijs beschikbaar. Patiënten kunnen samen met hun arts een verzoek indienen bij MyTomorrows om de medicijnen te kunnen krijgen.

MyTomorrows dient vervolgens een aanvraag in voor zogenoemd 'gebruik uit mededogen' bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Volgens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties is het huidige registratieproces inderdaad een heel lang traject, maar wel een die zorgvuldig is.

MyTomorrows verstrekt ook al experimentele geneesmiddelen tegen een depressie en wil in de toekomst ook ongeregistreerde medicijnen tegen neurologische aandoeningen, zoals Parkinson, Alzheimer, MS en ALS, beschikbaar stellen.

De organisatie is in Nederland, België, Frankrijk, Canada, Zuid-Amerika en Turkije actief, maar wil wereldwijd medicijnen gaan verspreiden.


(Lydia Heida)