• 12/02/2014

Stormweer zorgt voor recordproductie windenergie

De afgelopen 5 dagen sneuvelden de productierecords van de Belgische windmolenparken.

Trefwoorden: #energie productie, #windenergie, #windmolenpark, #wind opbrengst

Lees verder

Nieuws

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE - Tussen 5 en 10 februari schommelde de productie voortdurend boven de 1000 megawatt.

Dit betekent dat windenergie gedurende deze periode 15% van het verbruik dekte in heel België. Dat berekende APERe (Association pour la Promotion des Energies Renouvelables), de sectorfederatie van de hernieuwbare energie.

Door het stormweer en dan vooral de felle wind sneuvelden 2 records. Woensdag 5 februari werd tijdens de dag 35GWh ('gigawatt hours') geproduceerd, goed voor het verbruik van 76% van de Belgische huishoudens. Het vorige record dateert van 21 december 2013 met 31GWh hetzij 68% van het verbruik van de Belgische huishoudens.

Zaterdag 8 februari werd een gelijkaardige productiepiek gemeten maar door het lagere weekendverbruik werd toen maar liefst 16% van het verbruik gedekt op het volledige Belgische elektriciteitsnet, dus inclusief het industrieel verbruik.

We mogen natuurlijk ook niet vergeten dat de productiecapaciteit voortdurend uitbreidt. Het Belgische windmolenpark groeide in 2013 met 26,7MW in Wallonië en 56,9MW in Vlaanderen en telt momenteel 678 windturbines met een totale capaciteit van 1.707,5 MW.


(Saskia Van Hoyweghen)