• 13/02/2014

Nederlandse Green Turbine bouwt ’s werelds kleinste stoomturbine

De kleinste stoomturbine ter wereld wordt gemaakt door Nederlandse Green Turbine: een micro stoom turbine met een elektrische output van 1.4 kWe. 'Kennis stoomtechniek wordt zeldzaam'.

Trefwoorden: #energie, #green turbine, #stoom, #stoomturbine, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Green Turbine )

ENGINEERINGNET.NL- Eefje Post, accountmanager bij Green Turbine legt uit: "De micro stoomturbine die wij ontwikkeld hebben, moet worden gezien als een ‘bouwsteentje’ waarmee system integrators complete applicaties kunnen ontwerpen en produceren."

"Juist in deze tijd, waarin energiebesparing hoog op de agenda staat, worden stoomturbines weer actueel. Ze kunnen gecombineerd worden met (bio)gas, houtafval, dieselmotoren, organische vloeistoffen, gasturbines, fossiele brandstoffen, etc."

Het bedrijf ziet – voor system integrators – toepassingen in verschillende branches, gaande van de agrarische sector en biomassa industrie tot de bouw, scheepvaart en de automobielindustrie.

Naast interesse en klandizie van de hierboven genoemde markten wordt de Green Turbine 1.4 kW momenteel ook verkocht aan universiteiten en hogescholen over de hele wereld.

“Door het kleine formaat en het lichte gewicht van de Green Turbine- de turbine heeft ongeveer de afmetingen van een American football- kan deze goed worden gebruikt in studentenprojecten om leerervaringen op te doen met stoomturbines” legt Eefje uit.

Stoomtechniek is bezig een comeback te maken in het kader van duurzaamheid, maar kennis over deze techniek is zeldzaam geworden. Bovendien waar naar verluidt turbines van deze grootte voorheen nog niet op de markt aanwezig, dus het is een unicum.

Daarnaast is Green Turbine bezig om een demonstratieproject te verwezenlijken aan boord van het energieschip 'de Berezina'. In dit project zal de restwarmte van een dieselmotor gebruikt worden om elektriciteit op te wekken.


(Bert Belmans)