• 14/02/2014

Elia spreekt voor eerst reserves aggregator Actility aan (+video)

Transmissienetbeheerder Elia spreekt voor eerste maal effectief reserves aan van aggregator Actility Benelux om via realtime Demand Response het Belgische elektriciteitsnet te ondersteunen.

Trefwoorden: #actility, #aggregator, #demand response, #elektriciteit, #elia, #luminus, #restore

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube / Actility, stichter en ceo Olivier Hersent )

ENGINEERINGNET.BE - Op 1 juli 2013 lanceerde Elia een Europese aanbesteding voor reservevermogens die kunnen worden geactiveerd op het Belgische elektriciteitsnet. De bedoeling is dat zogenaamde aggregators onevenwichten in het elektriciteitsnet helpen herstellen.

Uiteindelijk ging de beheerder met drie partijen in zee voor het aanbieden van reserves met ingang van 1 januari 2014: EDF Luminus, REstore en Actility Benelux.

Daarmee sneed en snijdt Elia een heel nieuw marktsegment aan: voor het eerst konden ook industriële gebruikers, gekoppeld aan het distributienet, bijdragen tot het opvangen van onbalans op het net via deze aggregatoren.

Verstorende onbalans treedt op wanneer injectie (productie en import) en afname (load & export) van elektriciteit niet in evenwicht zijn, bijvoorbeeld ten gevolge van pieken in de afname en/of dalen in het aanbod (met als extreem maar niet ondenkbaar gevolg de vermaarde 'blackouts').

Aggregators verkopen in feite 'netstabiliteit', in de zin dat ze via geautomatiseerde Demand Response het energieverbruik van aan het distributienet gekoppelde industriële gebruikers efficiënter gaan beheren.

In de praktijk betekent dat ze het energieverbruik in de industrie verminderen of generatoren opstarten in ruil voor een financiële compensatie, door bijvoorbeeld de controle van koel- en vriesinstallaties of pompen automatisch aan te sturen.

Actility Benelux – één van de aggregators waarmee Elia in zee ging – laat nu weten dat aangeboden reserves op donderdag 13 februari om 11u30 voor het eerst door Elia aangesproken zijn om het elektriciteitsnet te ondersteunen.

Ivo Van Vaerenbergh, Vice-President van Actility Benelux: ”Dit is een primeur voor de Belgische energiemarkt. Energiebeheer aan de verbruikerszijde is een economisch alternatief voor energiecentrales op basis van fossiele brandstoffen."

"Vandaag wordt klassieke productie vervangen, dankzij R3-Dynamic Profile, door flexibele elektriciteitsverbruikers op het distributienet."

Voor industriebedrijven die wensen deel te nemen, beschikt Actility naar eigen zeggen over de nodige technologische expertise op het gebied van machine-to-machine connectiviteit (M2M), die een toepassing in diverse industriële omgevingen mogelijk maakt.

Stichter en CEO Olivier Hersent: “Wij passen onze expertise in M2M toe via compleet geautomatiseerde oplossingen tussen consumenten en het Elia dispatching center om bijna onmiddellijk te reageren op de noden van het energiesysteem.”


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Actility Benelux biedt de smart grid oplossingen aan samen met het Franse moederbedrijf Actility, gespecialiseerd in M2M en Internet of Things (IoT) technologieën, en is een service provider op vlak van energiebeheer voor intelligente vraagsturing. Investeerders zijn onder meer de venture capital verstrekkers Electroniva Capital, Truffle Capital en CDC Entreprises.


VIDEO (in het Frans)