• 17/02/2014

Plant One huldigt Marktplaats Energie-Efficiency officieel in

Rotterdam brengt innovaties dichterbij: "Nederland moet kiezen voor innovatie en energie-efficiency als antwoord op internationale concurrentiedruk door goedkopere energie buiten Europa."

Trefwoorden: #Andritz, #Bronswerk Heat Transfer, #Chabel, #Colt, #ECN, #energie, #EnergQ, #Flowlink, #Geveke, #Heat Matrix, #Kapp, #KSB, #NR Koeling, #plant one, #techniek

Lees verder

research

( Foto: Plant One / © Roy Borghouts Fotografie )

ENGINEERINGNET.NL – De verwachte groei van de energievraag in Azië en de goedkope energieproductie in de VS en Brazilië, zullen de verhoudingen wereldwijd drastisch doen veranderen. Dat stelde het IEA in zijn World Energy Outlook 2013.

Daarom moet Nederland kiezen voor innovatie en energie-efficiency, claimen de initiatiefnemers van Marktplaats Energie-Efficiency bij Plant One in Rotterdam,'want concurrenten buiten Europa beschikken over aanzienlijk goedkopere energie'.

'Bovendien kan Nederland niet zonder een internationaal aantrekkelijk vestigingsklimaat van het Rotterdamse havengebied'.

Plant One draagt in samenwerking met Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, Rotterdam Climate Initiative en het Institute for Sustainable Process Technology alvast zijn steentje bij een het uitwisselen van innovatie tussen bedrijven onderling en onderzoeksinstellingen in de vorm van een permanente demonstratieruimte, 'Marktplaats Energie-Efficiency'.

Dat is een marktplaats met vaste en wisselende exposanten die de gelegenheid krijgen een half jaar lang energiebesparende technologie aan potentiële afnemers te demonstreren of hun ideeën over hogere energie-efficiency te delen met andere onderzoekers en beslissers.

Bezoekers kunnen zo een goed beeld krijgen van beschikbare en in ontwikkeling zijnde technologieën bij Flowlink, Geveke, Chabel, Heat Matrix Group, Colt international, Andritz Gouda, ECN, EnergQ, Bronswerk Heat Transfer, KSB, Kapp Nederland en NR Koeling.

Er zijn op afspraak dagelijks bezoeken, demonstraties en expertmeetings mogelijk.


(Bert Belmans)

FOTO
Opening van de Marktplaats Energie-Efficiency op 12 februari 2014 bij Plant One in Rotterdam.

CITATEN
Alexandra van Huffelen, wethouder Duurzaamheid:“Het is duidelijk dat de marktplaats Energie-Efficiency voorziet in de toenemende behoefte aan open innovatie voor industriële bedrijven. Hier komen de belangen van overheid, burgers en bedrijven nadrukkelijk samen: lagere kosten voor energie en producten, verbetering van de luchtkwaliteit en behoud van werkgelegenheid."

Karin Husmann, directeur van Plant One, wist de ruim honderd gasten een concrete uitdaging mee te geven: “Kennisinstellingen en exposanten uit MKB hebben nu een permanent podium om hun kennis te delen met onderzoekers en beslissers uit industriële bedrijven. Ik daag iedereen uit om nog dit jaar minimaal één innovatief project voor hogere energie-efficiency te realiseren.”