• 17/02/2014

Vitens wint wereldwijd als eerste methaan uit grondwater

In het bijzijn van astronaut André Kuipers werd afgelopen vrijdag de installatie in gebruik genomen waarmee het waterbedrijf als eerste ter wereld gas onttrekt aan opgepompt grondwater.

Trefwoorden: #methaan, #methaan uit grondwater, #productiebedrijf Spannenburg, #Vitens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vitens )

ENGINEERINGNET.NL - Deze innovatie levert Vitens de komende jaren miljoenen euro’s aan gratis energie op. De installatie is gebouwd op de locatie van het drinkwater productiebedrijf Spannenburg in Friesland.

Het grondwater bij Spannenburg bevat relatief veel methaan, gemiddeld 40 milligram per liter. Dit wordt nu door beluchting verwijderd. Door het toepassen van vacuümontgassing is meer dan 90% van het methaan aan het water te onttrekken en winbaar te produceren.

Zo wordt er 1.000 ton methaan per jaar opgevangen, wat overeenkomt met de uitstoot van 23.000 ton kooldioxide. Het broeikasgas methaan is namelijk 23 maal schadelijker dan kooldioxide.

Het afgevangen methaangas is prima te gebruiken voor het opwekken van elektrische energie. De opgewekte elektriciteit is goed voor 40% van het stroomverbruik van het productiebedrijf.

Dit levert het productiebedrijf Spannenburg een energiebesparing op van omgerekend een half miljoen euro op jaarbasis. Op dit moment wordt gekeken of de techniek ook toepasbaar is in andere productiebedrijven.

De techniek voor vacuümontgassing is in eigen beheer ontwikkeld en heeft in 2010 al diverse innovatieprijzen gewonnen: de IWA Project Innovation Award, een innovatieprijs van de internationale drinkwatersector, en het Ei van Columbus. Dit is de nationale innovatieprijs van onder meer het ministerie van VROM in de categorie ‘Duurzame Productie’.


(Lydia Heida)