• 17/02/2014

Netwerkbeurs MNE 2014 voor maakindustrie klokt af op 20% meer bezoekers

MNE 2014, de netwerkbeurs voor de maak- en toeleveringsindustrie in Kortrijk, klokt af op 2.847 bezoekers of kleine 20% meer dan in 2012. 'Nieuwe concept werkt', aldus inrichter D’haveloose.

Trefwoorden: #d'haveloose, #innovatie, #maakindustrie, #metapro, #mne, #mtms, #subcontracting, #techniek, #toelevering, #vakberus, #vakbeurzen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Invent Media )

ENGINEERINGNET.BE – Op 6 februari sloot MNE 2014 de deuren met 2.847 bezoekers op de teller. "Dat is een serieuze stijging ten opzichte van de editie 2012 - toen nog Metapro Network Event - waar 2.380 bezoekers op afkwamen", aldus organisator Karl D’haveloose.

MNE is het netwerkevent voor professionals uit de maakindustrie en machinebouw dat tweejaarlijks - afwisselend met de grote vakbeurs MTMS (Materials Transformation & Machining Show) in Kortrijk Xpo wordt gehouden. Aan de aanbiederzijde waren er zo'n 170 bedrijven present.

Beursinrichter Invent Media is al langer op zoek naar nieuwe formules op de klassieke vakbeurs nieuw leven in te blazen, want "de klassieke evenementen hebben te kampen met stagnerende of dalende bezoekerscijfers", stelt D’haveloose.

Het bedrijf besloot anno 2011 om het Metapro-beursconcept vaarwel te zeggen. Metapro was sinds 2000 dé beurs bij uitstek voor metaalbewerking, maar na een 'moeilijke' editie in 2010 te Brussels Expo viel de beslissing een volledig nieuw beursconcept te lanceren.

In het nieuwe opzet worden afwisselend in de pare en onpare jaren een kleinschalig netwerkevent en een grote vakbeurs ingericht. Bovendien wordt gemikt op méér aanbieders en bezoekers door de bestreken vakgebieden open te trekken naar technologieën voor het transformeren van alle materialen, waar dat vroeger enkel metaal was, en ook de toeleveringsbranche bij het aanbod te betrekken.

De nieuwe strategie lijkt, al dan niet in combinatie met de betere economische vooruitzichten, te werken: vergeleken met de vorige editie van 2012 nam het aantal bezoekers aan het netwerkevent toe met een kleine 20%. De hamvraag is uiteraard of de trend zich ook door zal trekken naar de grote MTMS volgend jaar, waar de leveranciers een veelvoud van de bedragen moeten investeren om hun gereedschaps- en andere bewerkingsmachines op grote en dus dure standen te demonstreren.

Aan de nieuwe denkpistes en initiatieven om het gegeven 'vakbeurs' opnieuw attractiever te maken, zal het niet liggen. Zo pakte de inrichter tijdens MNE 2014 voor de eerste keer uit met een 'Ideas Battle Arena'. Dat is een ruimte waar notoire CEO’s uit de maakindustrie hun eigen ongenuanceerde mening over hun businessmodel en de toekomst van de industrie kwamen verkondigen.

"Dit initiatief kende enorm veel bijval dankzij het hoge niveau van de sprekers', claimt D’haveloose. Tot de sprekers behoorden Guido Dumarey (Punch Corporation), Daan Kersten (Additive Industries ), Prof. Dr. Ing. Bert Lauwers (KUL), Dirk De Cuyper (Resilux), Wim Matthys (Matthys Group) en vele anderen.


(Bert Belmans)