• 18/02/2014

Eerste 3D film van levend sperma (+video)

Artsen zullen met 3D video weldra nieuwe technologie hebben om de kwaliteit van sperma te beoordelen.

Trefwoorden: #3D, #3D film, #IVF, #sperma, #sperma IVF

Lees verder

research

( Foto: screenshot Brightcove video - Biomedical Optics Express )

ENGINEERINGNET – Bij vruchtbaarheidsproblemen en –behandelingen wordt steeds de kwaliteit van het sperma onderzocht.

Artsen kijken onder de microscoop naar beweeglijkheid en vorm. Deze methode geeft echter slechts een 2D beeld.

Vooral bij IVF behandelingen is het van belang goede zaadcellen van minder goede te scheiden en enkel de beste zaadcellen te selecteren voor mogelijke bevruchting. Met de 3D video techniek hebben de artsen waarschijnlijk weldra een nieuw instrument om hen hierbij te helpen.

Met 3D beelden kunnen ze niet alleen algemene morfologie en beweeglijkheid bekijken maar ook andere defecten zoals een gebogen staart waardoor de zaadcellen niet recht kunnen zwemmen.

Het team van Italiaanse en Belgische onderzoekers (van de ULB) stelt dat dit de eerste technologie is die driedimensionale informatie kan verzamelen over de kwaliteit van zaadcellen en met daarbij nog een vierde dimensie: tijd. Hun bevindingen werden gepubliceerd in Biomedical Optics Express.

Het nieuw tracking systeem werd bekomen door laserlicht te splitsen in 2 stralen. Een eerste straal werd gericht op de petrischaal met levende, zwemmende zaadcellen. Vervolgens combineerden ze deze straal, na uitvergroting door een microscoop, met de tweede straal.

"De overlappende laserstralen genereren een interferentie patroon, dat we kunnen opnemen met een camera," legt Dr. Di Caprio uit.

"Het resultaat is een hologram dat informatie verschaft over de morfologie van de zaadcellen en hun positie in een driedimensionale ruimte. Door een progressieve serie van hologrammen als een video opname te bekijken, kunnen we zien hoe sperma beweegt en of er afwijkingen zijn op het vlak van vorm of structuur."

Op zich hadden we met vroegere technieken reeds heel wat inzicht in de vorm en beweeglijkheid van zaadcellen. Maar met de nieuwe techniek kunnen verbanden tussen beide worden onderzocht. Uiteindelijk is het de bedoeling de 3D technologie in te zetten bij vruchtbaarheidsbehandelingen en dan vooral voor een betere selectie van geschikte zaadcellen.


(Saskia Van Hoyweghen)

Op het screenshot: spoor van een enkele zaadcel met gebogen staart in 2D en ED.