• 18/02/2014

Primeur: eerste LNG-aangedreven sleepboot meert aan in Zeebrugge

’s Wereld’s eerste LNG-aangedreven sleepboot M/T Borgoy houdt halt in de haven van Zeebrugge om LNG-brandstof bij te laden.

Trefwoorden: #BUBE, #Fluxys, #Hoppe Maritime Group, #LNG, #LNGEurope, #M/T Borgoy, #sleepboot, #Statoil, #Truck to Ship bunkering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Zeebrugge )

ENGINEERINGNET.BE - De M/T Borgoy is de eerste sleepboot ter wereld die vaart op vloeibaar aardgas, LNG.

Omdat de scheepvaartsector geconfronteerd wordt met steeds strengere emissienormen, gaan rederijen LNG steeds meer als interessant alternatief voor stookolie zien.

Deze sleepboot stoot bijna dertig procent minder CO2 en tot 90% minder stikstofoxide en fijn stof uit dan traditioneel gebouwde sleepboten.

M/T Borgoy, de eerste van twee identieke sleepboten, werd besteld door het Noorse BUBE (Buksér og Berging AS) en is onderweg van de scheepswerf in Turkije (Sanmar) naar Noorwegen (Karsto), waar de tug operationeel zal zijn voor Statoil. Een tussenstop in Zeebrugge om LNG te tanken was onvermijdelijk.

Om het schip te voorzien van LNG-brandstof werd gebruik gemaakt van de Truck to Ship bunkering techniek, waarbij een LNG-trailer op de kade staat en aan de LNG-tank van het schip gekoppeld wordt.

De operatie was een samenwerking tussen Fluxys (voorbereiding), LNGEurope (bunkering) en Hoppe Maritime Group (agent voor BUBE).


(Guy Leysen)