• 20/02/2014

Aap kan via brein verdoofde soortgenoot laten bewegen

Een verdoofde aap laten bewegen via het brein van een soortgenoot? Het is wellicht de eerste stap naar een oplossing voor verlamde patiënten.

Trefwoorden: #avatar, #cortex interface, #harvard medical school, #verlamming

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET – Het doet u misschien denken aan de film Avatar. En helemaal scf-fi blijkt het dus niet te zijn.

Amerikaanse wetenschappers van de Harvard Medical School controleerden de bewegingen van een verdoofde aap via het brein van een soortgenoot bij bewustzijn.

Op zich is het niet zo verbazingwekkend. Wanneer we denken aan een bepaalde beweging, geven onze hersenen een signaal aan de spieren. Bij verlamde mensen bereikt dit signaal de spieren niet. Op deze kennis is immers ook het principe van een kunsthand of robotarm gebaseerd. De hersenen geven in dit geval het signaal door aan de machine die het werk overneemt van het verlamde lichaamsdeel.

Maar het recent gepubliceerde onderzoek van Amerikaanse wetenschappers tilt deze kennis naar een veel hoger niveau. Het zou tot de mogelijkheden behoren om mits een apparaatje de signalen alsnog tot de spieren te krijgen.

Voor het experiment werd een prothese ontwikkeld die in de cortex of ruggengraat kan ingeplant worden. De prothese gaf het hersensignaal van een aap bij bewustzijn door aan een verdoofde aap en bracht zijn lichaam in beweging.

Op dit ogenblik gaat het nog om zeer rudimentaire signalen en bewegingen maar onderzoekers hopen algoritmes te kunnen ontwikkelen om de motoriek te verfijnen.

Het uiteindelijk doel zou een interface zijn die de ledematen van verlamde patiënten weer aan de praat krijgt.


(Saskia Van Hoyweghen)