• 20/02/2014

500 meisjes namen deel aan vijfde editie Technogirls

Negentien technologiebedrijven in Vlaanderen hebben gisteren hun deuren opengegooid om ongeveer 500 technologiedames een boeiende technologie-excursie aan te bieden.

Trefwoorden: #Agoria, #Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, #sectorfederatie, #Technogirls

Lees verder

Techniek

( Foto: Technogirls/Agoria, sfeerbeeld 2013 )

ENGINEERINGNET.BE - Technogirls is een initiatief van Agoria (federatie van de technologische industrie) en de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Het doel van dit initiatief is om meisjes nieuwsgierig maken naar techniek, technologie en technologische studies.

Onder de deelnemende bedrijven zitten Asco, Atlas Copco, Barco, Bekaert, Continental, Duracell, ETAP, Heraeus, Ivens, New Holland, Page Electronica, Picanol, Qinetic Space, Televic, Tenneco, TE Connectivity, Umicore, Volvo Car Gent en Volvo Europa Truck.

In alle provincies openden technologiebedrijven hun deuren voor de leergierige jongedames. Het was al de vijfde keer dat deze meisjesdag georganiseerd werd. En het enthousiasme was groot.

En tijdens deze namiddag steken de “Technogirls” alvast ook zelf de handen uit de mouwen. De studenten van de lerarenopleiding van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen ontwikkelden namelijk een toffe techniekworkshop voor de deelneemsters.

Bij Atlas Copco knutselden de meisjes bijvoorbeeld kleine, door zonne-energie aangedreven windmolens in elkaar.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Wie meer jongeren voor technologiestudies wil aantrekken, moet de meisjes motiveren. Het gemiddelde percentage meisjes voor hogere technologiestudies bedraagt dit academiejaar 9,7 procent. Dat is een erg laag percentage. En dat is jammer.

Agoria blijft de komende jaren dan ook samen met de technologiebedrijven, het onderwijs en de Vlaamse politici acties voeren om de technologische studierichtingen te promoten, in het bijzonder bij meisjes.

In het Nederlandstalig hoger onderwijs is, na jaren van daling, het aantal technologiestudenten de voorbije jaren opnieuw gestegen. Dit academiejaar hebben zich zowat 7250 technologiestudenten ingeschreven.

Op termijn zouden we eigenlijk minstens 9000 technologiestudenten op jaarbasis moeten hebben om aan de vraag van de arbeidsmarkt te voldoen.


(Guy Leysen)