• 20/02/2014

Twee Nederlandse techclusters verkennen samenwerking met Wallonië

High Tech NL en Brainport Industries ondertekenen in vorm van 'letter of intend' een akkoord met de Waalse cluster MecaTech, gespecialiseerd in mechanisch onderzoek.

Trefwoorden: #3d print, #brainport, #high tech nl, #marcourt, #mecatech, #nano, #onderzoek, #Ploumen, #research

Lees verder

research

( Foto: YouTube / Mecatech, directeur-generaal Jacques Germay van MecaTech )

ENGINEERINGNET.NL – 'Wallonië is in Nederland tot nu toe tamelijk onbekend als hightech regio', stelt de cluster High Tech NL op zijn website.

'Toch heeft er in dat deel van België een flinke transitie plaatsgevonden om de werkgelegenheid die verloren is gegaan in de traditionele kolen- en staalindustrie, te vervangen door hoogwaardige en innovatieve bedrijven'.

De Waalse regering heeft daartoe de oprichting van meerdere 'pôles de compétitivité' mogelijk gemaakt, net zoals dat in Nederland in 2007 is gebeurd. Anders dan in Nederland, is het Waalse industriebeleid om deze 'polen' te ondersteunen nog steeds van kracht.

Op 10 februari jongstleden vond een ontmoeting plaats in Eindhoven, georganiseerd op verzoek van de Nederlandse minister Ploumen van Buitenlandse Handel en de Waalse minister Marcourt van Economische Zaken.

Die middag ondertekenden de drie betrokken clusters - High Tech NL en Brainport Industries in Nederland en de werktuigbouwkundige 'pool' MecaTech in Wallonië - een samenwerkingsovereenkomst. De bedoeling is om de wederzijdse hightech-netwerken aan elkaar te koppelen en elkaar op bepaalde gebieden elkaar te versterken.

Tijdens het verkennende gesprek werden naar verluidt vijf gebieden geselecteerd waar samenwerking voor Nederlandse en Waalse bedrijven kansrijk is: elektronica & microsystemen, materialen en oppervlaktebehandeling, nanomaterialen, intelligent manufacturing (met inbegrip van ICT) en additive manufacturing .

De komende maand brengen de clusterorganisaties de kansen in die vijf gebieden verder in kaart.

Naar verwachting volgen er dit voorjaar een aantal workshops waarin Nederlandse en Waalse ondernemingen en kennisinstellingen elkaar kunnen treffen.


(Bert Belmans)