• 21/02/2014

Vitol koopt voor 1,9 miljard euro Australische onderdelen van Shell

Het gaat onder meer om de Geelong olieraffinaderij ten zuiden van Melbourne en 870 tankstations in Australië.

Trefwoorden: #Australië, #Geelong, #olieraffinaderij, #Shell, #Vitol

Lees verder

nieuws

( Foto: Vitol, screenshot Vimeo bedrijfsvideo )

ENGINEERINGNET.NL - Shell verkoopt niet de gehele Australische tak aan Vitol: zo blijven de dienstverlening aan de luchtvaart, het bedrijf Aviation, en een fabriek in Brisbane eigendom van Shell. Toezichthouders in Australië moeten de verkoop aan Vitol van de andere delen nog goedkeuren.

Momenteel is Shell bezig met een groot desinvesteringsprogramma om zo te voorkomen dat het bedrijf dit jaar verlies gaat lijden. Voor eind 2105 wil het concern voor 15 miljard dollar aan bezittingen van de hand te doen.

Shell heeft de afgelopen jaren hun hand danig overspeeld met het doen van enorme investeringen in grote olie- en gasprojecten. Tot nu toe leveren deze projecten geen winst op. Eerder stootte Shell al onder meer raffinaderijen in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië af en verkocht het zijn Italiaanse pompstations.

Voor het uit Rotterdam afkomstige bedrijf Vitol is dit de grootste overname uit de geschiedenis van het bedrijf. Het zal de positie van deze grondstoffenhandelaar ten opzichte van zijn grootste concurrent, Trafigura, in grote mate versterken.

Trafigura werd vorig jaar de belangrijkste distributeur van brandstof in Australië door de overname van twee distributeurs. Het land is één van de grootste importeurs van brandstof in Azië, omdat er veel oudere, kleine raffinaderijen de laatste jaren zijn gesloten.


(Lydia Heida)