• 24/02/2014

Techniekclubs wakkeren passie voor techniek en wetenschappen aan

In 12 gemeenten in West-Vlaanderen en in Hasselt en Geel gaan dit jaar nieuwe 'Techniekclubs' van start.

Trefwoorden: #Associatie KU Leuven, #Katholieke Hogeschool VIVES, #Rik Hostyn, #Techniekclubs, #wetenschappen

Lees verder

Opleiding

( Foto: Rik Hostyn, Katholieke Hogeschool VIVES )

ENGINEERINGNET.BE - Rik Hostyn, wetenschaps­communicator van de Katholieke Hogeschool VIVES, is de coördinator van de Techniekclubs.

De nadruk van deze 'techniekclubs' ligt bij jongeren van het vijfde en zesde leerjaar. In een gezellige sfeer en in een technologielabo, maken ze kennis met techniek, gereedschap en materialen.

De Associatie KU Leuven zet zich achter dit initiatief en zorgt voor de nodige ondersteuning. Dat de associatie inzet op popularisering van wetenschap en techniek, is al langer duidelijk. De associatieleden richtten enkele jaren geleden samen een 'expertisecel' op waarin ze hun krachten bundelen en samen activiteiten organiseren om een zo groot mogelijke impact te genereren.

Het initiatief van de Techniekclubs past ook perfect binnen het STEM-actieplan van de Vlaamse Overheid. 'STEM' is de afkorting van 'Science, Technology, Engineering, Mathematics'.

De term wordt internationaal gebruikt om te verwijzen naar schoolvakken, opleidingen en studierichtingen op het gebied van wiskunde, exacte wetenschappen, techniek en technologie.

Hostyn: "We kampen in Vlaanderen met een groot tekort aan afgestudeerden in exact-wetenschappelijke en technische richtingen. Ondernemers staan te schreeuwen, maar slagen er niet in technische profielen te vinden om hun vacatures in te vullen."

"Het is belangrijk om onze jongeren terug aan te zetten om te kiezen voor techniek. Ze moeten terug goesting hebben in wetenschap, techniek en technologie. Passie, daar gaat het om. En we zullen er alles aan doen om die passie aan te moedigen en zo veel mogelijk kansen te geven om ze verder te ontwikkelen."


(Guy Leysen)