• 25/02/2014

DNA test kan risico op agressieve prostaatkanker aantonen (+video)

Na borstkanker is het erg waarschijnlijk dat er binnenkort ook een DNA test beschikbaar is die kan identificeren of een man verhoogd risico loopt op agressieve prostaatkanker.

Trefwoorden: #DNA prostaat, #kanker onderzoek, #prostaatkanker

Lees verder

nieuws

( Foto: prostaat kanker cellen / Wikipedia )

ENGINEERINGNET - DNA analyse kon reeds vrouwen identificeren met een verhoogd risico op borstkanker.

De resultaten van een nieuwe studie van het Londense Institute of Cancer Research tonen aan dat screening weldra ook voor prostaatkanker kan.

Prostaatkanker is in vele westerse landen de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In Vlaanderen registreerde de Stichting Kankerregister in 2006 5.932 nieuwe gevallen van prostaatkanker. In Nederland spreekt het Nationaal Kompas Volksgezondheid van ruim 11.000 nieuwe gevallen in 2011 wat het aantal mannen met prostaatkanker in dat jaar op ruim 66.000 brengt.

Niet bij elke man verloopt de ziekte agressief en is er invasieve behandeling nodig. Eén van de grote uitdagingen van de artsen is dan ook screenen welke mannen een verhoogd risico lopen op een agressieve kanker.

Ze hadden daarvoor tot hiertoe niet voldoende informatie. De resultaten van deze nieuwe studie zijn van bijzonder belang omdat de test mannen kan identificeren die een risico lopen op een erg agressieve vorm van prostaatkanker.

In de eerste fase werd het DNA onderzocht van 191 mannen (telkens patiënten met ook 3 familieleden met prostaatkanker). Men stelde 13 mutaties vast bij mannen bij wie de ziekte erg agressief verliep met vroegtijdige uitzaaiingen.

In een tweede fase van het onderzoek zullen 2000 patiënten onderzocht worden maar de onderzoekers gaan ervan uit dat er binnen 2-3 jaar een genetische test beschikbaar zou kunnen zijn.


(Saskia Van Hoyweghen)