• 28/02/2014

Kan offshore windmolenpark orkaan afremmen? (+ video)

Amerikaans onderzoek suggereert dat een windmolenpark in zee de windsnelheden van orkanen Sandy, Isaac en Katrina danig had kunnen doen afnemen voor ze aan land kwamen.

Trefwoorden: #orkaan, #windmolenpark, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET – Prof. Mark Jacobson, een burgerlijk ingenieur van Standford University heeft een computer model ontwikkeld voor de studie van luchtvervuiling, energie, weer en klimaat.

Recent werd dit computermodel gebruikt om de ontwikkeling van orkanen te simuleren en om te berekenen hoeveel energie windturbines uit een orkaan kunnen halen.

Prof. Jacobson en zijn team bedacht dat het wel eens interessant zou zijn om te bekijken wat er zou gebeuren als een orkaan in contact kwam met een groot aantal offshore windturbines. Zou de orkaan de windmolens beschadigen? Zouden de windsnelheden van de orkaan afnemen?

Hij simuleerde wat er zou gebeuren als een orkaan in aanraking kwam met een zeer groot (kilometers lang) offshore windmolenpark. De onderzoekers simuleerden hiervoor 3 orkanen: Sandy en Isaac, die respectievelijk New York en New Orleans aandeden in 2012 en Katrina, de orkaan die in 2005 New Orleans verwoestte.

“We ontdekten dat windturbines de buitenste rotatie van de orkaanwinden vertragen,” concludeert Prof. Jacobson. “Hierdoor neemt ook de hoogte van de golven af, en op zijn beurt verlaagt dit de hoeveelheid wind die naar het centrum van de orkaan beweegt, neemt de centrale druk toe, wat er dan weer voor zorgt dat de hele orkaan in snelheid afneemt en sneller verdwijnt.”

Helaas zijn er wel heel veel windmolens voor nodig om dit effect teweeg te brengen. In het geval van een orkaan zoals Katrina spreken de onderzoekers van 78000 turbines die ervoor nodig zouden zijn om de orkaan significant af te zwakken. De windsnelheden zouden afgezwakt worden met 36 tot 44 meter per seconde en de stormvloed met 79%.

Amerika is niet erg geïnteresseerd om te investeren in windmolenparken. De enorme maatschappelijke kost die orkanen zoals Katrina of Sandy met zich meebrachten zou, op basis van dit onderzoek, daar wel eens verandering in kunnen brengen.


(Saskia Van Hoyweghen)