• 04/03/2014

Aantal faillissementen stagneert even om daarna opnieuw te versnellen

In eerste twee maanden van 2014 gingen ongeveer evenveel bedrijven over de kop als in dezelfde periode in 2013. "Helaas is in februari opnieuw een versnelling opgetreden", meldt Graydon.

Trefwoorden: #economie, #faillissement, #faling, #graydon

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE – Afgelopen maand februari gingen er 984 bedrijven over de kop: in vergelijking met februari 2013 zijn dat er 58 meer (+6,2%). Nooit eerder gingen er in een februarimaand zoveel bedrijven over de kop.

Daartegen over staat dat we in januari jongstleden, in vergelijking met januari 2013, 4,36% minder faillissementen telden. Dat deed hopen op een trendbreuk, die helaas (nog) niet wordt waargemaakt.

Weliswaar belanden we over de eerste twee maanden van 2014 op een gelijke stand – met 2.052 bedrijven die de boeken moesten neerleggen of twee meer dan over dezelfde periode verleden jaar – maar in februari trad opnieuw een versnelling op.

Wel is het zo dat er als gevolg van faillissementen 8% minder banen verloren ging dan in dezelfde periode van 2013.

Na een periode waar het aantal faillissementen binnen het Vlaamse Gewest stabiliseerde, noteren we voor de maand februari opnieuw een uitgesproken stijging, stelt Graydon.

Binnen het Waalse gewest blijft het aantal faillissementen verder stijgen. Enkel binnen het Brusselse gewest noteren we voor de tweede maand op rij een duidelijke daling.

Enkele opvallende tendensen: vooral in de 'kleinere bouwnijverheid' was er een stijging, in het bijzonder binnen die domeinen die vooral instaan voor afwerking van gebouwen, en er is een beduidende stijging bij de eenmanszaken, terwijl het aantal failliete bvba’s daalt.


(Bert Belmans)