• 07/03/2014

TNO werkt met Arubaanse partijen aan opzet Smart Community

Het eiland krijgt een experimentele woonwijk van twintig huizen waarbij de focus ligt op duurzaam wonen: de Smart Community Aruba.

Trefwoorden: #duurzame woonwijk, #opwekking van zon- en windenergie, #Smart Community Aruba, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - TNO tekende onlangs een samenwerkingsovereenkomst met verschillende Arubaanse partijen voor de vorming van het “Smart Community Aruba” consortium. Na een voorbereidingstraject zijn er nu afspraken gemaakt over de start van de bouw en de onderzoeken.

Het bouwen van de duurzame woonwijk duurt ongeveer een jaar, waarna de wijk vijf jaar dient als kleinschalige omgeving voor het ontwikkelen, testen en demonstreren van duurzame oplossingen die zijn toegesneden op het Caribisch klimaat. Bij gebleken succes kunnen deze dan later op grotere schaal worden uitgevoerd op Aruba en andere eilanden in het gebied.

Het gaat daarbij om energiebesparende technologieën in de woningbouw, decentrale opwekking van zon- en windenergie, integratie van duurzame energie in intelligente elektriciteitsnetwerken, elektrisch vervoer en waterbehandeling en -hergebruik. Ook de menselijke aspecten van de duurzame technologie worden onderzocht zoals bewonersgedrag en gebruikersacceptatie.

Smart Community Aruba biedt de mogelijkheid aan lokale en internationale bedrijven en onderzoeksinstellingen om in deze woonwijk hun innovaties uit te testen. Via het innovatieplatform kunnen zij gebruik maken van de onderzoeksfaciliteiten binnen Smart Community Aruba. Voor Aruba betekent dit een stimulans voor verdere economische ontwikkeling.

TNO Caribbean Branch Office coördineert de onderzoeken binnen het consortium van de Smart Community Aruba en TNO levert expertise op diverse innovatiegebieden. De andere partners in het consortium zijn Aruba, de woningbouw corporatie FCCA, Utilities Aruba (nationaalnuts moedermaatschappij), ELMAR (Arubaanse netbeheerder), WEB Aruba (Arubaanse energiemaatschappij) en SETAR (Arubaanse telecommunicatie aanbieder).


(Lydia Heida)