• 12/03/2014

Nieuwe coalitie ’Energy Saving Pioneers’ boven doopvont gehouden

Groep van 26 'Energy Saving Pioneers' waaronder Siemens en Philips gaat ijveren voor een meer ambitieus energiebesparingsbeleid in België. Ze lanceren meteen tien beleidsaanbevelingen.

Trefwoorden: #bbl, #bond beter leefmilieu, #ecologie, #energie, #energiebesparing, #energy saving pioneers, #milieu

Lees verder

Nieuws

( Foto: BBL )

ENGINEERINGNET.BE – De Bond Beter Leefmilieu heeft een nieuwe coalitie 'Energy Saving Pioneers' in het leven geroepen.

De Energy Saving Pioneers zijn vooruitstrevende bedrijven die samen met BBL ijveren voor een meer ambitieus energiebesparingsbeleid in België. Bovendien vragen ze ook een bindende Europese energiebesparingsdoelstelling van 40% tegen 2030.

De groep is zeer divers, en telt leden zoals Siemens en Philips, maar ook bedrijfskoepels, studiebureaus en lokale besturen, zoals de stad Gent.

“We lanceren meteen 10 beleidsaanbevelingen", stelt Jonathan Lambregs van BBL, "dat is krachtig signaal aan het adres van de overheid, met de vraag om een ambitieus energiebesparingsbeleid met bindende doelstellingen."

De leden zetten hun aanbevelingen kracht bij met enkele praktijkcases die het grote energiebesparingspotentieel in België in de verf moeten zetten.

Want België is een zeer energie-intensief land, maar scoort volgens BBL op vlak van energie-efficiëntie beduidend slechter dan het Europees gemiddelde.

Bij de voorstelling van de coalitie illustreerde ESP-lid Spirax Sarco bijvoorbeeld hoeveel ondernemingen kunnen besparen door hun productieprocessen aan te passen. Het bedrijf adviseerde Campina zijn stoominstallaties te verbeteren. Met een eenmalige investering van 80.000 euro slaagden ze er in om jaarlijks 93.000 euro te besparen.


(Bert Belmans)

OPROEP
Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds kandidaat stellen om lid te worden van ESP door te mailen naar info@energysavingpioneers.be