• 13/03/2014

Straatverlichting krijgt elektra via planten (+video)

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een grote partij energie opwekkende planten besteld bij de Wageningse spin-off in het kader van de Nationale Boomfeestdag, 12 maart.

Trefwoorden: #energie opwekkende planten, #Hembrugterrein, #Plant-e, #Rijksoverheid, #Zaandam

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube - Plant-e )

ENGINEERINGNET.NL - Plant-e heeft een techniek ontwikkeld, waarbij planten elektra opwekken. Planten maken namelijk dankzij de zon organische verbindingen aan, die deels via de wortels worden uitgescheiden. Daar groeien bacteriën die deze verbindingen weer afbreken, waarbij elektronen ontstaan. Plant-e oogst deze elektronen.

De planten moeten in Zaandam straatverlichting en een een oplaadpunt voor mobiele telefoons gaan voorzien van elektriciteit. Locatie is het Hembrugterrein. Kosten liggen op 80.000 euro.

Het Rijkvastgoedbedrijf, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft het systeem aangekocht in het kader van het programma Groene Technologieën 3.0. Dit is opgezet om prille ontwikkelingen op het gebied van groene technologie te stimuleren.

Plant-e gaat binnenkort hun eerste vier systemen van honderd vierkante meter beplanting op de markt brengen, die geschikt zijn als oplaadpunt voor mobiele telefoons of als wifi-hotspot. Ook kan een systeem fungeren als een groen dak dat elektriciteit levert. 'Het rondje van Plant-e' is een elektriciteit leverende rotonde.

De oprichters van Plant-e willen het systeem zo ver ontwikkelen dat honderd vierkante meter beplanting voldoende elektra oplevert om een gemiddeld huishouden van stroom te voorzien.


(Lydia Heida)