• 14/03/2014

Ontwikkeling innovatief melkkoelsysteem voor Afrika

Vier partijen (Mueller, SimGas, SNV en het BoP Innovatie Centrum) gaan samen een kleinschalig systeem ontwikkelen voor het koelen van melk in ontwikkelingslanden.

Trefwoorden: #BoP Innovatie Centrum, #duurzame energie, #melkkoelsysteem, #Mueller, #SimGas, #SNV

Lees verder

Nieuws

( Foto: Mueller )

ENGINEERINGNET.NL - Het doel is om een kleine koelunit te ontwikkelen en op de markt te brengen voor boeren met 5 tot 20 koeien.

De partners zullen hun kennis op het gebied van duurzame energie (biogas), koeltechniek en de zuivelsector met elkaar delen om zo het beoogde doel te halen. Voor de ontwikkeling en implementatie is 2 jaar uitgetrokken.

Kleine boeren in ontwikkelingslanden hebben geen toegang tot elektra of deze valt regelmatig uit. Daardoor kunnen zij de melk niet koelen tot de gewenste temperatuur van 4 graden Celsius. De melk is behoorlijk warm als het uit de uier komt, namelijk 39 graden Celsius.

De gebrekkige koeling leidt tot het bederven van melk of verminderde kwaliteit. Ook worden boeren gedwongen om hun melk tegen lage prijzen te verkopen omdat de termijn van bederf al om de hoek komt kijken.

Op dit moment zijn er geen kleinschalige koelsystemen op de markt verkrijgbaar, die ook nog eens onafhankelijk van het energienetwerk kunnen functioneren. Het gaat dan om hoeveelheden onder de 300 liter per melkcyclus.

SimGas heeft al twee kleinschalige biogas systemen ontwikkeld die momenteel in Oost-Afrika te koop zijn, zoals in Tanzania. Mest en huishoudelijk afval worden omgezet naar methaan, dat te gebruik is voor koken en verlichting.

Mueller is gespecialiseerd in systemen om melk te koelen en verkoopt deze systemen wereldwijd. Het bedrijf heeft al onderzocht of het mogelijk is een kleine melkkoelmachine te maken dat op zonne-energie werkt.

SNV richt zich op het bieden van hulp bij de ontwikkeling van arme landen. BoP Innovatie Centrum stimuleert technologische innovaties die bedoeld zijn voor dit soort landen.


(Lydia Heida)