• 17/03/2014

Limburgse jongeren richten controlekamer van chemisch bedrijf in

Zes leerlingen uit het hoger secundair onderwijs bedachten in opdracht van het bedrijf Chevron Phillips Chemicals International een manier om de controlekamer grafisch te vereenvoudigen.

Trefwoorden: #creativiteitsmarathon, #essenscia, #Flanders DC, #slimme touch screens, #Vlaamse Jonge Ondernemingen, #VLAJO

Lees verder

research

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Deze leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar secundair onderwijs hadden die opdracht op de Creativiteitsmarathon, een initiatief van essenscia , in samenwerking met de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en Flanders DC, om het ondernemerschap en de creativiteit bij jongeren aan te wakkeren.

Tijdens de tweedaagse marathon in de provincie Limburg kregen 97 leerlingen uit 7 scholen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor uitdagingen geformuleerd door vier ondernemingen uit de chemische industrie, kunststoffen en life sciences:

  • Borealis stelling: Wat zouden jullie doen met de laatste druppel olie?
  • BP Chembel stelling: Pret met PET: Welke toepassingen kunnen jullie nog meer bedenken voor PET?
  • Chevron Phillips Chemicals International stelling: Ontwikkel creatieve ideeën om de systemen op onze schermen in de controlekamers grafisch eenvoudiger voor te stellen.
  • Ineos ChlorVinyls stelling: Ontwerp een campagne die de duurzaamheid van PVC benadrukt en het gebruik ervan promoot/li>

De leerlingen werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven. De vier beste teams stelden hun project voor aan een jury onder leiding van weerman Frank Deboosere en de directies van de vier bedrijven: Patrick Van Acker, BP Chembel; Lieven Stalmans, Borealis; Luc Leunis, Ineos ChlorVinyls en Benny Mermans, Chevron Phillips Chemicals International

De keuze van de jury viel op ‘Out of control’ van het team bestaande uit: Anila Shehu en Pieter Beckers (KA Sint-Truiden), Ignace Truyen (KA Tessenderlo), Richard Cosemans (KA Diest), Jorien Daniëls (Bovenbouw Sint-Michiel uit Leopoldsburg) en Lore Decolfmaeker (Bovenbouw Sint-Michiel uit Leopoldsburg).

Ze ontwikkelden een bijzonder creatieve oplossing voor de uitdaging van Chevron Phillips Chemicals International. In de controlekamer van ‘Out of control’ is er maar plaats voor zes of zeven schermen: een main screen, enkele deelschermen en een groot alarmscherm op de deur.

De schermen zijn niet de gebruikelijke computerschermen, maar slimme touch screens. Dat is volgens ‘Out of control’ sneller en makkelijker te bedienen dan de gebruikelijke apparatuur. “Het is ook beter voor de ogen van de mensen die een hele dag naar het scherm moeten kijken.”

Achter de schermen zit dan weer een slimme computer die onthoudt welke oplossingen er in het verleden al geweest zijn voor een bepaald probleem. Als dat probleem weer opduikt, kan de computer zelf oplossingen aanbieden.

Elk probleem krijgt ook een eigen kleur, zodat het gemakkelijk te herkennen – en dus sneller op te lossen- is door de operatoren. Als er een echt groot probleem is, wordt het zwarte scherm van het ‘alarmscherm’ wit waardoor de hele ambiance van de kamer meteen verandert en zo snel gereageerd kan worden.


(Guy Leysen)

ACHTERGROND
De Creativiteitsmarathon is een unieke ervaring voor jongeren. De bedoeling is om innovatieve en creatieve ideeën aan te scherpen, in team leren werken, in contact komen met ondernemers en worden ondergedompeld in de echte bedrijfswereld.

essenscia organiseerde voor de vijfde keer een Creativiteitsmarathon. Dit was de tweede editie van een reeks in samenwerking met Vlajo, die de komende twee jaar in alle Vlaamse provincies georganiseerd zullen worden.